„În mod normal, nu informăm publicul sau presa asupra acestor proceduri. Dar având în vedere circumstanţele actuale, am fost nevoiţi să demonstrăm că insistăm asupra necesităţii implementării unui set comun de reguli pentru toţi membrii UE. Patru sau cinci premieri mi-au cerut să mă asigur că regulile sunt respectate unanim. Unii dintre ei vor fi surprinşi să constate că sunt pe lista (n.r.: de proceduri)”, a declarat Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene.
Ungaria, Germania, Cehia, Franţa sunt pe lista ţărilor care nu au armonizat legislaţia naţională cu cea europeană şi care riscă, la fel ca România, sancţiuni financiare.
Acest subiect ar putea să genereze alte controverse în cadrul summitului european, alături de sistemul obligatoriu de cote pentru repartizarea refugiaţilor.
Slovacia a anunţat deja că va sesiza Curtea europeană de Justiţie în privinţa acestui subiect.
„Cotele obligatorii nu vor fi implementate pe teritoriul Slovaciei cât timp voi fi premier. Vom lua toate măsurile necesare, dar cei responsabili pentru această ruşine sunt cei care au decis să se impună cu ajutorul majorităţii. Intenţionat şi fără sens, ei au provocat disensiuni profunde într-un problemă-cheie precum migraţia. Slovacia rămâne pregătită să ofere 20 de milioane de euro pentru Frontex şi operaţiunilor similare pentru securizarea graniţelor exterioare ale spaţiului Schengen”, a anunțat Robert Fico, premierul Slovaciei.
În ciuda acestei poziţii vehemente, preşedintele Comisiei Europene a subliniat că decizia luată de miniştrii de Interne nu va fi revocată.
„Exclud categoric o reluare a discuţiilor pe tema deciziei luate ieri. În niciun caz nu se va întâmpla aşa ceva. Hotărârea a fost luată şi trebuie respectată întocmai”, a spus Jean-Claude Juncker, preşedintele CE.
Summitul european are ca scop găsirea unei soluţii pe termen lung pentru rezolvarea crizei refugiaţilor. Premierul Ungariei propune consolidarea cooperării cu alte state mari care ar putea contribui la stabilizarea situaţiei din Orientul Mijlociu.
„Propun realizarea unui parteneriat special cu ţări fără de care nu putem aduce această situaţie sub control şi menţionez aici Turcia şi Rusia”, a spus Viktor Orban, premierul Ungariei.
Pe de altă parte, preşedintele Consiliului European a pus accent pe necesitatea protejării graniţelor externe ale Uniunii.
„Este foarte probabil ca tot mai mulţi refugiaţi să vină în spaţiul Uniunii Europene, mai ales că mulţi consideră că au fost invitaţi în Europa”, a spus Donald Tusk.