„Un al doilea referendum pentru independenţa Scoţiei este în mod evident o opţiune care trebuie luată în considerare şi va fi cu siguranţă luată în considerare. Pentru a ne asigura că această opţiune este şi realizabilă într-un moment oportun vom lua acum măsuri pentru a ne asigura că legislaţia necesară este aprobată. În această dimineaţă, cabinetul a aprobat în mod formal această activitate. Cabinetul a aprobat începerea imediată a discuţiilor cu instituţiile UE şi cu alte state membre ale UE pentru a explora toate opţiunile disponibile pentru a proteja locul Scoţiei în Uniune”, a declarat premierul Nicola Sturgeon.
Scoțienii au respins independența de Regatul Unit în 2014, la un referendum în care proporția celor care votat împotriva independenței a fost de 55 la sută și se considera a fi un verdict concludent pentru o generație.
Acum, se consideră că rezultatul referendumului de joi din Marea Britanie schimbă datele în ceea ce privește perspectiva independenței.
În timp ce rezultatul general al referendumului de joi din Marea Britanie a fost pro-Brexit cu scorul de 52 la sută față de 48 la sută opinii contrare, în Scoția s-a votat în proporție de 62 la sută pentru rămânerea în UE.
Partidul premierului scoțian, SNP, spune că votul din 2014 de respingere a independenței de Marea Britanie se explică prin faptul că mulți scoțieni au crezut că este singura modalitate de a avea garantată apartenența la UE.
Premierul Nicola Sturgeon a declarat că Scoția nu va permite să-i fie luat statutul de membru UE fără a explora toate posibilitățile de a și-l menține.
„Vom căuta să intrăm în discuții imediate cu instituțiile UE și cu celelalte state membre UE pentru a explora toate opțiunile posibile pentru a proteja locul Scoției în UE”, a declarat Nicola Sturgeon.
Ea a reiterat că un nou referendum pentru independență reprezintă o opțiune. „Un al doilea referendum pentru independența Scoției este în mod clar o opțiune, care trebuie să se afle pe masă și chiar este pe masă”, a spus ea.