Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European, s-a alăturat celor care cer ca desprinderea Marii Britanii de Uniunea Europeană să se producă fără prea multe amânări. „Această atitudine de ezitare, care face jocul tactic al conservatorilor britanici, ne dăunează tuturor. De aceea contăm pe faptul că Guvernul britanic îşi va respecta promisiunile, iar summitul de marţi este un bun moment să înceapă”, a declarat Martin Schulz într-un interviu pentru presa germană.
Procedura poate începe doar după invocarea, de către Marea Britanie, a articolului 50 din Tratatul de la Lisabona. Dar David Cameron a explicat foarte clar că nu va fi el cel care să poarte negocierile, ci succesorul său care va fi ales cel mai probabil abia în luna octombrie. Statele Unite, care au susţinut mereu rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană, intră în rolul de mediator. John Kerry, şeful diplomaţiei americane merge luni la Londra şi la Bruxelles pentru a lua pulsul situaţiei.
„Vom continua să avem, Statele Unite vor continua să aibă o relaţie foarte apropiată şi foarte specială cu Marea Britanie. Noi preţuim foarte mult această relaţie şi ea nu se va schimba din cauza acestui vot. Cel mai important lucru acum este ca noi, liderii, să lucrăm împreună şi să asigurăm continuitate, stabilitate şi siguranţă”, a declarat John Kerry, secretarul de Stat al SUA.
În timp ce europenii vor un Brexit rapid, premierul Scoţiei pare hotărât să facă tot posibilul să blocheze ieşirea din Uniunea Europeană. Dacă se va ajunge la un vot în Parlamentul din Edinburgh, Nicola Sturgeon a mărturisit că va cere deputaţilor să împiedice Brexitul.
Gordon Brewer, realizator BBC: Vă gândiţi să cereţi Parlamentului scoţian să nu susţină o astfel de legislaţie?
Nicola Sturgeon, premierul Scoţiei: Desigur!
Gordon Brewer: Aţi spus că da?
Nicola Sturgeon; Da. Sigur că da. Dacă Parlamentul scoţian analizează situaţia pe baza a ceea ce este în interesul Scoţiei, atunci da, există şi opţiunea de a nu vota ceva ce este împotriva intereselor noastre.
Gordon Brewer: Chiar dacă ar putea însemna blocarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană?
Nicola Sturgeon: Nu vreau să fiu înţeleasă greşit, îmi pasă de restul Regatului Unit, de Anglia, de aceea sunt şi atât de nemulţumită de decizia luată.
Gordon Brewer: Dar vă puteţi imagina cât de furioşi vor fi britanicii dacă îi împiedicaţi să iasă?
Nicola Sturgeon: Da, pot. Ar fi probabil la fel de furioşi cum sunt mulţi scoţieni acum când se văd nevoiţi să iasă din Uniunea Europeană împotriva voinţei lor.
Rezultatul referendumului a complicat şi soarta liderilor politici de la Londra. Dacă David Cameron a anunţat personal că se va retrage, în Partidul Laburist au apărut tentativele de răsturnare de la conducere a lui Jeremy Corbyn. Opt dintre aliaţii săi şi-au retras deja susţinerea şi mulţi alţi membri se îndoiesc acum de capacitatea lui de a conduce partidul către o victorie în următoarele alegeri parlamentare.
Jeremy Corbyn a fost ales preşedinte al Partidului Laburist în septembrie anul trecut, iar în campania pentru referendum, formaţiunea a susţinut rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană.