David şi Victoria Beckham, Elton John, scriitoarea J.K. Rowling, celebra autoare a seriei "Harry Potter" sunt doar câteva dintre vedetele din Regatul Unit care fac campanie pentru rămânerea în Uniunea Europeană. Lor li se adaugă şi actorii Daniel Craig, care l-a interpretat pe James Bond, Benedict Cumberbatch, din serialul Sherlock Holmes, dar şi Sir Patrick Stewart, care a şi făcut o parodie devenită virală pe Internet despre tabăra pro-Brexit.
„- Ne-au luat suveranitatea, demnitatea, însăşi esenţa a ceea ce înseamnă să fii britanic! Şi ce a făcut vreodată pentru noi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului?
- Dreptul la un proces corect.
- Ce?
- Dreptul la un proces corect.
- Bine, aşa e.
- Dreptul la intimitate?
- Bine, bine. Recunosc: procesele corecte şi intimitatea sunt două lucruri pe care Convenţia Europeană a Drepturilor, dar...
- Cum rămâne cu dreptul de a nu fi torturat şi supus unui tratament degradant?
- Libertatea religioasă!
- Libertatea de expresie.
- Dreptul de a nu fi discriminat.
- Ce ziceţi de dreptul de a nu fi supus sclaviei?”
Jeremy Clarkson şi James May, fostele vedete de la Top Gear, au înregistrat, la rândul lor, un mesaj în care au spus cât de mult le place că Regatul Unit e în UE.
James May: Aceasta e Europa, iar noi, Jeremy...
Jeremy Clarkson: O îndrăgim!
James May: Da!
Jeremy Clarkson: Mă enervează, ca să fiu sincer. Vreau să rămân în UE, dar asta ar însemna că va trebui să fiu de acord cu el!
Dar în rândul VIP-urilor din tabăra anti-Brexit nu sunt doar artişti, deşi, trebuie spus, 250 de nume sonore ale culturii britanice au semnat o scrisoare publică pentru a îndemna la un vot de rămânere. La rândul lui, şi renumitul fizician Stephen Hawking, considerat una dintre cele mai mari minţi contemporane, a avertizat că o ieşire a Marii Britanii din UE ar fi un dezastru.
Stephen Hawking, fizician englez: „Există două motive foarte clare pentru care ar trebui să rămânem în UE. Primul se referă la faptul că se promovează libera circulaţie a oamenilor. Studenţi din ţări UE pot veni aici, să înveţe, iar studenţii noştri pot merge în alte universităţi din UE. Mai important, în ceea ce priveşte cercetarea, libera circulaţie a oamenilor face ca schimbul de competenţe să aibă loc mai repede şi aduce aici oameni noi, cu idei diferite. Fără acest schimb, am deveni mai izolaţi şi insularizaţi din punct de vedere cultural şi, în cele din urmă, mai îndepărtaţi de zonele în care se înregistrează progrese. ”
Să ne uităm acum şi în tabăra opusă. Care sunt celebrităţile care vor ca Marea Britanie să iasă din UE? De exemplu, Sir Michael Caine, unul dintre cei mai mari actori britanici.
Sir Michael Caine, actor britanic: „Există, acum, în Europa, un fel de guvern prin intermediari care e al tuturor şi care s-a lăsat dus de val. Cred că, dacă nu vor fi nişte schimbări extraordinar de importante, ar trebui să ieşim. Unii spun că o să dăm greş. Bine, vom da greş. Atunci să fim mai buni, să încercăm mai mult şi atunci vom fi un succes. Dar nu poţi să primeşti instrucţiuni din partea a milioane, de fapt de mii de funcţionari publici fără chip, care fac toate aceste reguli! Argumentele lor sunt de ordin economic, dar noi cumpărăm mai mult de la ei decât vindem!”
Actriţa Elizabeth Hurley, Roger Daltrey, fost membru al trupei The Who sunt alte nume sonore ale taberei pro-Brexit.
Nu în ultimul rând, mai e şi John Cleese, din Monty Python, care, pentru ca ironia să fie perfectă, a fost tocmai sursa de inspiraţie pentru parodia lui Sir Patrick Stewart.
„ - Au luat tot ce am avut! N-au luat doar de la noi, ci şi de la taţii noştri şi de la taţii taţilor noştri!
- Şi de la taţii taţilor taţilor noştri!
- Da.
- Şi de la taţii taţilor taţilor taţilor noştri!
- Şi ei (romanii, n.r.) ce ne-au dat nouă în schimb?
- Apeductul?
- Ce?
- Apeductul.
- Da, da, ei ni l-au dat, e adevărat.
- Bine, în afară de salubritate, medicamente, educaţie, vin, ordine publică, sisteme de irigaţii, drumuri, sistemul de alimentare cu apă şi de sănătate, ce-au făcut vreodată romanii pentru noi?
- Au adus pace? ”
Un dialog de mai bine de 35 de ani care seamănă, pe alocuri, foarte mult cu felul în care a decurs campania pentru referendumul din Marea Britanie.