Recent, Guvernul a decis că 10 companii mari consumatoare de energie electrică vor fi scutite parţial de la plata certificatelor verzi. Cel mai mare consumator industrial, Alro Slatina, susţine că a plătit în ultimii doi ani peste 50 de milioane de euro pentru certificatele verzi şi din acest motiv ar fi înregistrat pierderi.
ArcelorMittal, Carpatcement şi Lafarge se află printre firmele care beneficiază de scutire şi calculele arată că, în următorii ani, suma pe care acestea nu o vor plăti ajunge la 750 de milioane de euro.
Banii vor fi recuperaţi prin creşterea facturilor celorlalţi consumatori.
„Autoritatea estimează că impactul se va găsi în facturile anului 2016. Între 5 şi 10% faţă de momentul ăsta”, spune Emil Calotă, vicepreşedinte ANRE.
Fiecare din cei 9 milioane de mici consumatori de energie electrică, gospodării şi firme, va plăti suplimentar 5,5 lei pe an, la facturi medii lunare de 100 de kilowaţi/oră. Ministrul Energiei spune că, dacă nu se face acum această majorare, mai târziu românii vor plăti mai mult pentru energia verde.
„Ne-am putea trezi în situaţia în care, în câţiva ani, şi nu mulţi, să cheltuim şi mai mulţi bani, şi populaţia să suporte şi mai mulţi bani pe măsuri de protecţia mediului”, spune Andrei Gerea, ministrul Energiei.
Dar recunoaşte că există riscul ca majorarea cotei de certificate verzi pe care o plăteşte populaţia să ducă la scăderea consumului. „Trebuie să fim atenţi, că drumul spre iad este pavat cu intenţii bune”, spune ministrul.
Sumele colectate prin certificatele verzi sunt destinate subvenţionării investiţiilor în surse de energie regenerabilă şi au fost convenite de Guvern şi Comisia Europeană.