Economiștii nu văd cu ochi buni creșterile salariale din Sănătate

Data publicării:
buget calculatoare statistici - getty-1

Este decizia anunţată de premierul Victor Ponta după negocierile care au avut loc, marți, la sediul Guvernului. Şeful executivului a precizat că majorarea va fi reglemenatată printr-o ordonanţă de urgenţă care va fi adoptată în şedinţa de săptămâna viitoare, dar că va trebui făcută o rectificare bugetară pentru alocarea banilor necesari. Majorarea de la 1 octombrie ar fi prima dintr-o serie care va duce la dublarea salariilor din Sănătate în termen de doi ani.

„Putem de la 1 octombrie anul acesta să aplicăm o creștere de 25 la sută la salariul actual pentru tot personalul din sistemul sanitar. Impactul bugetar e în jurul sumei de 1,7 miliarde de lei anual”, a calculat premierul Victor Ponta.

Banii nu sunt prevăzuţi în buget, dar guvernanţii vor să îi ia tot din sistemul medical.

„Toate aceste economii pentru 2015 vin din introducerea cardului de sănătate. Și o parte sunt consecințele actualizării prețurilor la medicamente. În 2016 cardul va fi funcțional tot anul și bănuiesc că nu va veni nimeni să spună că prețul medicamentelor trebuie să se dubleze”, a declarat ministrul sănătății, Nicolae Bănicioiu.

O dată cu această creştere de 25% un asistent medical va câstiga în loc de 860 de lei, peste 1080 de lei. Un medic rezident 1.750 în loc de 1.400 de lei, în timp ce salariul unui medic specialist va depăși 3.100 de lei.

Sindicaliştii spun că majorările anunţate mai calmează spiritele în sistem. Mai ales că, după 1 octombrie, sunt promise alte două tranşe de câte 25%.

„În această perioadă se vor găsi soluţii pentru a ne conecta de legea mamă, legea salarizării unitare, ca să nu existe comasări ale nivelurilor de salarizare pe profesii diferite”, a declarat Marius Sepi, prim-vicepreședintele Federației Sanitas.

Profesorii amenință cu boicotarea noului an școlar 

În plus, imediat după ce Guvernul a anunţat majorarea salariilor medicilor, profesorii au cerut şi ei venituri mai mari de la 1 octombrie. Sindicaliştii din Educaţie cer să beneficieze de tratament egal cu al celor din Sănătate. Un comunicat al Federaţiei Spiru Haret avertizează Executivul că „majorările salariale acordate în ultima perioada unor categorii de personal în detrimentul altora au dus deja la o exacerbare a stării de nemulţumire în rândul angajaţilor din învaţământ". În cazul în care nu vor primi şi ei salarii mărite, dascălii ar putea face grevă la începutul anului şcolar, se mai arată în comunicat.

Nu toți lucrătorii din domeniul sănătății sunt însă de acord cu planul și nici economiştii nu văd cu ochi buni generozitatea Guvernului, estimând o suprasolicitare a bugetului naţional.

Avertismentele economiștilor

E o chestiune care poate scăpa de sub control. Putem să avem un derapaj major la nivelul deficitului bugetar şi estimările noastre arătau că, dacă se va implementa noul Cod fiscal, aşa cum a fost el în primă formă trimis în Parlament şi aprobat de către Parlament, plus creşterile de salarii în sectorul bugetar, discutăm, practic, de un deficit bugetar care se apropie de 5 la sută. S-a deschis Cutia Pandorei şi se pare că nu am învăţat din lecţiile trecutului”, a declarat la Digi24 Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal.


 „Începe un festival electoral și-mi amintesc că ultimul guvern care a făcut astfel de creșteri fără să le pună pe hârtie și fără să facă calcule a fost Guvernul Tăriceanu. România avea o șansă să devină o a doua Polonie”, consideră analistul economic Radu Limpede, care spune că a văzut calcule ce estimează chiar 6 la sută deficit în urma aplicării măsurilor anunțate de Guvernul Ponta. „Problema e că nu ne putem permite în același timp o relaxare fiscală atât de mare și cheltuieli din toate părțile (...) Va ieși o catastrofă. Mie mi-e teamă. Avem o situație economică excepțională și vrem să ne batem joc de ea pentru că vrem să mai prindem niște voturi. Toate partidele sunt vinovate, dar în special cei din arcul guvernamental. (...) E un bulgăre de zăpadă care ne va întoarce cumva în timp”, a punctat Radu Limpede, invitat în emisiunea „Jurnalul de Seară” de la Digi24. El a spus că, în locul guvernanților, ar alege un mix între măsurile de relaxare fiscală și creșterea cheltuielilor. Ar micșora TVA numai până 19-20 la sută și ar mări salariile numai în sănătate și educație, nu și la alte categorii de bugetari, cum ar fi de pildă instituțiile de forță. Educația și sănătatea le consider investiții, a explicat Radu Limpede.

Exodul medicilor, o problemă de siguranță națională

În ultimii opt ani, 14.000 de medici şi 40.000 de asistenţi medicali au plecat să muncească peste hotare din cauza salariilor mici din sistemul sanitar românesc.

Problemele din sistemul de sănătate au, astfel, unul dintre cele mai grave efecte posibile: un exod masiv al medicilor. În străinătate câştigă şi de zece ori mai mult. Acest exod aduce sistemul de sănătate în situaţie critică şi devine, astfel, o chestiune de siguranţă naţională, spune adjunctul Avocatului Poporului.

Singura soluţie de ieşire este o lege specială privind statutul medicului. Avertismentul medicilor cu demisia în masă şi exodul masiv în străinătate ar pune sistemul de sănătate publică într-o situaţie nu critică, ci blocată, imposibilă, ceea ce ar pune poporul român, naţiunea română, într-o situaţie de pericol. Aici intrăm într-o chestiune de siguranţă naţională, lucru pe care nu îl poate discuta decât Consiliul Suprem de Apărare a Ţării”, a declarat la „Jurnalul de Seară” Ionel Oprea, adjunct al Avocatului Poporului. 

Citiți și:

O lege a medicului ar putea fi discutată în CSAT


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cu cât ar putea să scadă salariul net al românilor în 2025. Exemplu de calcul pentru un venit brut de 8.000...
Digi FM
Eleva din Suceava admisă la Harvard a povestit pe TikTok cum a reușit performanța. Povestea ei i-a...
Pro FM
Phil Collins, dezvăluiri despre starea de sănătate, la doi ani de când a încetat să mai cânte la tobe: „A...
Film Now
Tim Robbins, de nerecunoscut la cea mai recentă apariție în public. Cu părul alb și cu barbă, actorul e...
Adevarul
Angajații la stat care primesc 15% la salariu. „Mărirea începe cu data adoptării în Consiliul Local”
Newsweek
Bucura Oprescu rămâne ministru. În ce lună cresc pensiile? Ce se întâmplă cu Mica Recalculare?
Digi FM
Vladimir Putin explică motivul pentru care a invadat Ucraina: „Când este liniște, vrei un pic de acțiune”
Digi World
Când e solstițiul de iarnă în 2024 și de ce este cea mai lungă noapte din an
Digi Animal World
Imagini inedite cu un cerb care se bălăcește în Parcul Național Bucegi: „Cineva intră în jocul tânărului...
Film Now
Tim Robbins, de nerecunoscut la cea mai recentă apariție în public. Cu părul alb și cu barbă, actorul e...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...