Proces cu ANAF, câștigat de un clujean

Data publicării:
anaf cluj

Între 2007 şi 2011, bărbatul din Cluj-Napoca a vândut şi a cumpărat, ca persoană fizică, mai multe apartamente şi garaje.

La circa doi ani după ce şi-a încheiat business-ul, adică în 2013, ANAF a venit și i-a spus acestuia că datorează retroactiv statului plata TVA-ului aferent tranzacțiilor încă din 1 februarie 2008.

Clujeanul a refuzat să plătească TVA-ul de patru milioane de lei şi a dat în judecată ANAF. Avocaţii lui au invocat tocmai legislaţia ambiguă, care lasă loc oricărei interpretări privind obligaţia la plata taxei pe valoare adaugată pentru persoanele fizice.

Declaraţiile oficialilor Fiscului erau în sensul că nu există o obligaţie pentru a aplica în aceste cazuri TVA-ul la persoanele fizice”, spune Anamaria Măstăcăneanu, avocat.

Codul fiscal prevedea în contextul vânzărilor de locuinţe că se consideră activitate economică doar activitatea desfăşurată de persoanele fizice în scopul obţinerii de venituri cu caracter de continuitate. Nu aducea clarificări ce înseamnă caracter de continuitate, trei, patru, cinci pe an, şase...”, spune Mircea Dumitrașcu, consultant fiscal.

Conducerea ANAF are, însă, o altă variantă. Ei susţin că exista încă din 2007 un formular prin care persoanele fizice se puteau înregistra, voluntar, ca plătitoare de TVA.

Începând cu anul 2007, persoanele fizice române, altele decât cele care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere, au obligaţia să completeze şi să depună formularul 020 - Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru persoane fizice române”, precizează ANAF.

Lipsa unei legislaţii clare nu este, însă, singurul lucru reproşat de avocaţi. Ei mai spun că Fiscul i-a refuzat clientului lor să-şi deducă TVA-ul. În decizia favorabilă dată de Curtea de Apel, judecătorii au ţinut cont şi de o hotărâre a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, din iulie anul trecut, care spune că refuzul deducerii TVA-ului contravine dreptului european.

În condiţiile în care organul fiscal nu şi-a îndeplinit această obligaţie legală care îi revine, practic el îşi invocă propria culpă, aspect care nu poate fi valorificat în instanţă”, spune Anamaria Măstăcăneanu, avocat.

ANAF a atacat deja decizia Curţii de Apel Cluj şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este cea care va stabili un termen de judecată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce au pățit doi turiști americani după ce au închiriat o mașină în România. Țeapă de 3500 de dolari
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Mândria supremă a Antoniei sunt copiii ei: "Cea mai mare realizare a mea". Reacțiile urmăritorilor: "Ce...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Copiii lui Brad Pitt nu și-au mai văzut bunicii de 8 ani. Părinții actorului, devastați de lupta juridică cu...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...