Specialiştii în mediu recunosc că nu au văzut mai mult de două-trei broaşte în zonă, dar fără acest pasaj nu au vrut să avizeze proiectul de asfaltare a drumului. Costul tunelurilor: 20 de mii de lei.
Amfibienii fac parte din specia Bombina - nu au mai mult de cinci centimetri lungime şi pot trăi până la zece ani. Broscuţele sunt ocrotite printr-o directivă europeană, deoarece sunt pe cale de dispariţie, în Germania şi Polonia, din cauza lucrărilor agricole.
Au aflat acest lucru şi autorităţile din Chinteni, când au vrut să asfalteze un drum de trei kilometri, care leagă două sate din comună. Specialiştii în protecţia mediului au impus ca şoseaua să includă şi trei pasaje subterane, destinate special amfibienilor.
„Să poată să treacă nu pe şosea, să fie călcate de autovehicule, ci prin nişte tunele. Este o măsură venită în sprijinul acestor organisme, conform tuturor regulamentelor internaţionale europene”, spune László Rákosy, custode Sit Natura 2000.
Edilii n-au avut de ales, pentru că altfel n-ar fi primit avizul de mediu necesar construcţiei drumului. „Am fost obligaţi să modificăm proiectul. Am cheltuit din bani publici peste 20.000 de lei nejustificaţi din punctul meu de vedere. V-aţi plimbat şi dumneavoastră, ne plimbăm şi noi zi de zi, este un drum existent şi nu există nicio specie de broaşte”, a declarat Lucia Suciu, primarul comunei Chinteni.
Activiştii de mediu recunosc că nu prea au văzut broaşte în comună, dar spun habitatul este ideal pentru specia Bombina. Localnicii nu par însă impresionaţi.
Broaştele Bombina mai trăiesc şi în alte zone din ţară, în Delta Dunării şi în Câmpia Română. În Chinteni, acestea vor avea însă propriul tunel, atunci când guvernul va vira Primăriei banii pentru drum.
Costul total al proiectului depăşeşte patru milioane şi jumătate de lei.