Casele care se încălzesc singure
Dacă până acum casele pasive, adică cele care produc şi consumă propria energie erau doar locuinţe excentrice ale ecologiştilor, oamenii de afaceri greci au în plan să construiască 60 de astfel de case lângă Bucureşti. Până acum au ridicat doar 10% din întregul ansamblu dar au vândut deja patru locuinţe.
"Toţi pereţii din casă sunt făcuţi din materiale care absorb căldura şi o păstrează pe tot parcursul zilei." spune Leonidas Anastasopoulos, dezvoltator.
Casa de 250 de metri pătraţi consumă mai puţin de 40 de kilowaţi oră pe metru pătrat, de 7 ori mai puţin decât o casă obişnuită de aceleaşi dimensiuni, spun constructorii. Costurile ajung la 700 de euro pe an, dar dacă proprietarul instalează şi panouri solare pentru energia electrică, iar curentul îl înmagazinează în baterii pentru a avea lumină şi noaptea, întreţinerea va fi aproape zero.
"Dar dacă afară sunt -15 grade, noaptea dormi cu geamurile închise, iar când te trezeşti deschizi fereastra pentru cinci minute pentru a avea aer curat şi o închizi repede la loc. În casa asta nu este nevoie să deschizi geamurile pentru că ai pierde căldura din interior. Astfel, avem un sistem de ventilaţie care aduce aer curat în casă şi în acelaşi timp scoate aerul din interior." spune dezvoltatorul.
Încălzire prin pardoseala cu conducte de apă, geamurile în trei straturi, apa captată dintr-un hidrofor săpat la peste 100 de metri adâncime sau sistemul de închidere a uşilor pe bază de magneţi care elimină zgomotul, par investiţii pretenţioase, însă sunt doar pentru confort, spun investitorii. Nici plantele de la geamuri sau din jurul casei nu sunt puse întâmplător.
"În timpul verii, când aceste plante înverzesc, spaţiul din interior se răcoreşte." mai spune Leonidas Anastasopoulos, dezvoltator.
- Etichete:
- case eco
- case produc energie
- locuinte independente
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News