EXCLUSIV. Mărturia unui medic: Un pacient din trei se infectează cu bacterii în spital. Li se spune că nu s-au pansat cum trebuie

Data publicării:
hol spital-4

Un pacient tocmai a fost scos din sala de operaţii. Este dus la Secţia de Terapie Intensivă printre alţi bolnavi de pe holuri şi printre rudele lor. Oamenii se trag spre pereţi ca să facă loc patului cu rotile. Scena se repetă zilnic, spune un medic de la Spitalul Judeţean Ilfov, care dă vina pe infrastructura unităţii medicale. Şi asta deşi spitalul a intrat în renovare în 2014. Proiect finanţat din fonduri europene şi bani publici.

În spital nu există circuite. Bolnavii operaţi sunt scoşi prin holul spitalului, spitalul nu are firmă de curăţenie. Infirmierele sunt solicitate să spele frecvent holurile, scările, deşi în fişa postului nu se prevede acest lucru. Sunt transportaţi printr-o secţie de radiologie, apoi sunt introduşi în lift până la etajul patru. Liftul acela se blochează frecvent. Rămânem frecvent blocaţi”, spune un medic din spital.

Patricia Delia Ene, managerul Spitalului Clinic Ilfov: Circuitele s-au îmbunătăţit semnificativ, având în vedere că am deschis şi acest corp de clădire. Avem proiect de la CJ pentru a integra celelalte clădiri care există la momentul ăsta. Să se facă un tot unitar funcţional şi civilizat.

Spitalul ar fi trebuit să fie acreditat după normele noi, de către comisia de specialitate a Ministerului Sănătătţii, în decembrie anul trecut. Din cauza lucrărilor de renovare neterminate, evaluarea a fost amânată şase luni. În acest timp, spitalul funcţionează cu avizul Direcţiei de Sănătate Publică Ilfov.

Vasile Cepoi, preşedintele ANCS: Existenţa circuitelor corecte este prima condiţie pentru a obţine autorizaţia sanitară de funcţionare. Dacă circuitele nu sunt respectate, spitalul nu poate obţine această autorizaţie de la DSP Ilfov. Dacă nu are această autorizaţie, spitalul nu poate intra în procesul de acreditare, conform prevederilor legii.

Dezvăluirile şocante din interior continuă însă.

Medic, Spitalul Ilfov: Cadavrele de pe secţia medicală sau cardiologie sunt cărate cu cearceaful pe scări sau pături de către infirmiere, pentru că nu există brancardieri. În momentul în care au nevoie de ajutor, se cheamă paznicii să le ajute pe infirmiere să care cadavrul printre pacienţii vii. Mai sunt scăpate pe scări, pe jos.
Reporter: S-a întâmplat asta?
Medic, Spitalul Ilfov: Da! Da! Am văzut cu ochii mei.

Patricia Delia Ene, managerul Spitalului Clinic Ilfov: Cadavrele se transportă de către brancardieri în secţia de anatomie patologică, acolo unde trebuie să ajungă.
Reporter: Se cară printre pacienţii vii?
Patricia Delia Ene, managerul Spitalului Clinic Ilfov: Se cară prin... pauză... prin spital, aşa cum se transportă orice... nu poţi să transporţi pacientul mort cu elicopterul.

Specialiştii spun că, dacă dezvăluirile medicului se confirmă, pacienţii sunt în pericol în spital. Despre pericol vobeşte însă şi medicul epidemiolog.

Adrian Marinescu, epidemiolog: Vreau să cred că în 2016, în România, lucrurile astea nu mai există. Nici nu cred că ar trebui să ne gândim de ce nu trebuie să existe varianta asta. Se pot întâmpla accidente. Ar putea să fie infectaţi cei care transportă. Nu vreau să mă gândesc că aşa ceva se întâmplă.

Reporter: Ce le spuneţi pacienţilor care sunt infectaţi cu bacterii intraspitaliceşti?
Medic, Spitalul Ilfov: Nimic. Sau că au luat bacteria de acasă pentru că nu s-au pansat cum trebuie. Asta li se spune.
Reporter: Adică, sunt minţiţi?
Medic, Spitalul Ilfov: Da.

Managerul unităţii medicale evită un răspuns clar.

Reporter: Sunt infectaţi cu bacterii intraspitaliceşti pacienţii în spitalul dumneavoastră?
Patricia Delia Ene, managerul Spitalului Clinic Ilfov: Nosocomiale?
Reporter: Da. Sunt sau nu sunt în spital?
Patricia Delia Ene, managerul Spitalului Clinic Ilfov: Nu sunt infectaţi pacienţii din spital. Infecţiile nosocomiale se raportează aşa cum trebuie conform legii de către instituţia noastră în fiecare lună, cu date care sunt oficiale, care se pot verifica.

Unul din trei pacienţi care intră în spital se infectează, acuză medicul.

Medic, Spitalul Ilfov: După ce sunt internaţi, în prealabil, după ce sunt operaţi, pentru că materialele sanitare, respectiv instrumentarul de operaţie nu se sterilizează aşa cum trebuie.

Şi asta nu e tot. Pacienţii sunt ţinuţi în spital chiar şi cu trei săptămâni mai mult decât ar fi normal, spune doctorul. Li se administrează antibiotice puternice care să ucidă bacteriile luate tot de acolo.

Patricia Delia Ene, managerul Spitalului Clinic Ilfov: Nu poţi să spui că ţii un bolnav trei săptămâni. Poţi să ţii un bolnav dacă are nişte complicaţii. Cu trei săptămâni mai mult. Este o declaraţie nesusţinută şi nefondată. Nu poţi să spui că-l ţii doar pentru a i se face profilactic şi atibioterapie doar pentru a preveni infecţiile nosocomiale.

Medic, Spitalul Ilfov: Acele infecţii nosocomiale nu apar în foaia de externare a pacientului.
Reporter: De ce?
Medic, Spitalul Ilfov: Deoarece doctoriţa care este la laborator nu le declară.
Reporter: Ce s-ar întâmpla dacă le-ar declara?
Medic, Spitalul Ilfov: Fiind foarte multe infecţii nosocomiale, există riscul de a se închide spitalul. Dacă s-ar opera 100 lunar, 30 ar fi infectaţi. Pe sondele de intubat, la fel, sunt frecvente. Stafilococi aurii, candida. Candida nu e clar că e nosocomială, dar frecvent, stafilococi aurii.

Dănuţ Crăciun, director general DSP Ilfov: Ultima dată, control la Spitalul Judeţean Ilfov s-a făcut în data de 02.06.2016, în urma unei sesizări, sesizarea 3324. La momentul controlului starea igienico-sanitară la nivelul spitalului era corespunzătoare. Au fost verificate secţiile de urologie, obstetrică-ginecologie, secţia de medicină materno-fetală, oncologie, unitatea de primiri urgenţe, chirurgie împreună cu blocul operator, ATI-ul şi ambulatoriu de specialitate.

Bogdan Tănase: preşedintele Alianţei Medicilor: Singura modalitate prin care putem lupta cu aceste infecții e transparența. Să recunoaștem că aceste infecții există și să luptăm activ împotriva lor. În condiții de ascundere a acestor infecții nu vom putea să le stăpânim.

Medic Spitalul Ilfov: Nu mai avem de niciunele. Au fost situaţii în care am cumpărat leucoplast din banii noştri, perfuzoare din banii noştri pentru că ne era jenă să trimitem pacienţii să-şi cumpere materiale. Seringi, ace de recoltat, vacutainere, comprese sterile, spirt. N-am avut, o perioadă, nici mănuşi sterile sau dacă am avut, au fost din alea nepudrate, proaste. Mănuşile nesterile ni le achiziţiona de la farmacie sau de la diverse hypermarketuri.

Dănuţ Crăciun, director general DSP Ilfov: Au fost verificate de asemenea stocurile curente pe secţii şi cele din depozitul central al spitalului, constatându-se că acestea sunt în cantităţi suficiente.

Patricia Delia Ene, şefa Spitalului Clinic Ilfov, a prezentat reporterilor Digi24 şi aripa nou construită a unităţii sanitare. Investiţia a fost de aproape 15 milioane de euro, iar secţiile arată precum cele din spitalele din străinătate. Managerul susţine că, în urmă cu mai puţin de o jumătate de an, totul era o ruină. Lucrurile ar fi prins contur doar după ce a ajuns la conducerea spitalului. Dezvăluirile făcute de unul dintre subordonaţii săi l-au determinat, însă, pe preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov să ceară o anchetă internă.

Reporter: Cum vedeţi aceste mărturii din interiorul sistemului?
Marian Petrache, preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov: Păi... văd ca disperare. Cel mai corect este să te duci să faci cercetare, să vezi care e adevărul acolo. Vă mulțumesc pentru informaţie. Nu am această informaţie. Acolo este un director general care răspunde de funcţionarea spitalului.

Preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, în subordinea căruia se află spitalul, susţine că are şi alte proiecte în plan pentru acelaşi spital, iar investiţiile vor continua.

În urma dezvăluirilor Digi24, Consiliul Județean Ilfov a demarat o anchetă. Pe site-ul Autorității Naționale pentru Managementul Calității în Sănătate, unitatea sanitare nu apare înregistrată, însă reprezentanții instituției spun că acest proces de acreditare a început în data de 6 iunie, iar raportul nu este finalizat până în acest moment.

Laurenţiu Colintineanu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii: Ultimele controale la spitalul județean din Ilfov -  au fost făcute două anul acesta, e vorba de o acţiune de control încrucişat desfăşurat de Inspecţia Sanitară de Stat în luna februarie şi de acţiunea subsecventă de recontrol care a urmat la aproximativ două luni după pentru a verifica dacă recomandările de la primul control au fost într-adevăr respectate. Printre recomandări au fost respectarea normelor de igienă şi întărire a acţiunilor pe această direcţie, a fost desfăşurarea corectă şi obiectivă precum şi raportarea acţiunilor legate de infecțiile nosocomiale, de asemenea au fost întărite măsurile igienico-sanitare în anumite părţi ale spitalului, cu precădere în clădirea veche unde circuitele funcţionale nu sunt atât de optime, cum sunt în corpul H, unde au fost mutate mai multe secţii. În urma controlului încrucişat din februarie, spitalul a primit şi recomandare cu stricteţe a interdicţiei de refolosire a materialelor sterile, ceea ce nu înseamnă neapărat că acestea erau folosite.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...