Un joc de tip Caritas i-a lăsat fără bani

Data publicării:
bani - bancnote de 100 lei8

Cel puţin 400 de locuitori ai mai multor judeţe din estul ţării au plătit, în avans, o aşa numită taxă de înscriere, plus 5% din valoarea împrumutului pe care voiau să-l obţină. Niciunul dintre ei nu a primit şi creditul sperat.

„Vom avea nevoie de prima taxă lunară. Nu folosim dobânzi, nici rate, doar taxe şi comisioane. (V-aţi făcut un calcul, cam ce sumă v-ar interesa?) 10 000. Avem varianta cu cinci ani sau şapte ani”, așa a decurs întâlnirea. Consultanţii le promit oamenilor că vor obţine suma dorită în cel mult o lună. Doritorii trebuie să aducă adeverinţă de salariat, factura de utilităţi şi copii după acte personale. Trebuie să plătească însă şi o taxă, de până la 400 de lei, în funcţie de valoarea creditului pe care îl cer, plus 5% din valoarea împrumutului.

Numai că totul e doar o minciună. Unul dintre păgubiți a aşteptat două luni să primească banii, iar până la urmă a cerut să i se restituie banii depuși. „Le-am zis că vreau să mă retrag: doamnă, vreau banii pe care i-am depus că m-am lămurit. Şi mi-a zis că trebuie să fac o cerere, altă şmecherie, şi atunci mi-am dat seama că e hoţie pe faţă. Faceţi o cerere ca să retrageţi banii”, a spus Liliana Cristofor, unul dintre păgubiți. În aceeaşi situaţie sunt alți peste 400 de oameni din Moldova. 

Nu ne-au dat niciun ban şi să le dăm banii înainte, exact ca la Caritas”, a spus un bărbat. Am pierdut banii, i-am zis lui al meu. Şi a zis totuşi să mergem că poate avem o şansă. Şi a spus că dacă nu dăm rată înainte... Dar i-am zis că am mai lucrat cu băncile, dar nu mi s-a întâmplat aşa ceva. Mi-au dat împrumutul corect şi după aia am plătit rata”, a spus un alt păgubit. Reclamaţiile clienţilor i-au trimis pe comisarii de la Protecţia Consumatorilor în control. „Au fost transmise către instanţele de judecată privind două posibile clauze abuzive. S-a transmis documentaţia şi către poliţie”, a spus Alin Năstase, comisar şef al CJPC Bacău.

Firma care promitea împrumuturi avantajoase a fost înfiinţată în decembrie anul trecut şi are autorizaţie de funcţionare până la vară. În adresa din acte, la Cluj, nu există nicio firmă.

Pe strada Piteştilor, numărul 13, figurează firma înregistrată la Registrul Comerţului, însă locatarii acestui imobil nici măcar nu au auzit de această societate. Inspectorii OPC au trimis un raport şi către Banca Naţională pentru verificări. Deocamdată, firma a fost amendată cu 15.000 de lei pentru clauze abuzive.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Femeia după chipul căreia a fost creată Statuia Libertății. Cum arăta muza celui mai cunoscut simbol al...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
570 lei în plus la pensie timp de 6 luni pentru anumiți pensionari. Cum intri în posesia banilor?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
kim jong un și vladimir putin își ciocnesc paharele cu vin
Ce îi oferă Putin lui Kim în schimbul soldaților trimiși să lupte în Kursk. „Au fost livrate Coreei de Nord...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Nicole Kidman, „desființată” de fani după ce a vorbit despre imaginea virală surprinsă după divorțul de Tom...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...