Familia Voicu din comuna gălăţeană Schela supravieţuieşte cu mai puţin de 700 de lei pe lună. Un ajutor de 100 de lei ar însemna că cei mici pot merge la grădiniţă.
„Când a fost zăpada și viscolul a stat acasă, pentru ca adidașii nu mergeau, deci două perechi de ghete nu are”, spune Dănuț Voicu, tatăl.
„Au fost și zile în care îmi zicea: da' ce nu ma mai duc azi la gradiniță? Păi, mă, mamă, da' ghetele trebuie să le lipesc!(...) L-am ţinut acasă până a doua zi, i-am lipit ghetele, l-am trimis a doua zi”, povestește mama, Silvia Voicu.
Deşi legea tichetului social pentru grădiniţă a intrat în vigoare deja, autorităţile locale nu s-au grăbit să găsească potenţialii beneficiari.
„Probabil se vor face nişte liste, vom vedea care e situaţia şi atunci vom vedea cui trebuie să fie distribuite”, spune Alexandra Ușurelu, referent la Primăria din Schela, jud. Galați.
Nici la Popricani, în jud. Iaşi, situația nu e mai clară.
Reporter: Ştiţi cam câţi copii vor fi eligibili?
Valeriu Pârlog, primarul comunei Popricani: Suntem o comună cu peste 8.000 de locuitori, cu nouă sate. Avem trei grădiniţe pe teritoriul comunei, eu aproximez că vor fi măcar 25-30 de familii care vor îndeplini condiţiile.
Ca sa primească tichetul social, copiii trebuie să meargă zilnic la grădiniţă, iar absenţele să fie motivate. Familiile care vor să primească acest ajutor trebuie să depună o cerere la primărie. Se încadrează cei care au copii cu vârste între 3 şi 6 ani şi un venit lunar de cel mult 284 de lei pe membru de familie.
Este şi cazul Olguţei Radu, care are bani doar din alocaţiile celor doi copii.
„Acum îi ieu, acum îi cheltui, nu-mi mai rămâne niciun leu. O să iau ce-o să-mi trebuiască pentru dânşii: caiete, creioane, pentru că mi-a cerut la grădiniţă și am zis că o să iau la alocaţie”, spune Olguța Radu.
Şi mai e o problemă, spun reprezentanţii unei asociaţii care a ajutat copiii din 40 de comunităţi rurale să meargă la grădiniţă.
„Voluntarii au mers efectiv în comunităţile cele mai sărace. De multe ori găseau copii care nu aveau nici măcar certificat de naştere, autorităţile locale nici nu ştiau de existenţa lor”, spune Tincuța Apăteanu, reprezentantă a unei fundații pentru educație.
Statul estimează că va cheltui aproape 40 de milioane de lei pe an cu tichetele sociale, care ar putea ajunge la 110.000 de copii.