Aproape 30% dintre români trăiesc în sărăcie, iar aproape jumătate din populaţia ţării este la limita subzistenţei.
„În timp ce Uniunea Europeană se află, astăzi, la un procent putem spune rezonabil, România are un procent aproape dublu de cetăţeni aflaţi în risc de sărăcie sau excluziune socială. Creşte numărul persoanelor care sunt ocupate pe cont propriu, muncesc în gospodării şi îşi asigură supravieţuirea
În prezent, alte peste 40 de procente din populaţia României riscă să ajungă să trăiască în sărăcie, arată studiul BNS. Datele mai dezvăluie faptul că, în 2007, aproape jumătate dintre români trăiau de azi pe mâine, iar în ultimii ani, traiul lor nu s-a îmbunătăţit semnificativ. Totul în timp ce în ţările membre ale Uniunii Europene procentul este cu mult mai mic: doar 25% din europeni trăiesc la limita subzistenţei.
Lipsurile fac parte din viaţa de zi cu zi a multora dintre români. Principala cauză a acestui fenomen este scăderea drastică a numărului de angajaţi în ultimii 10 ani.
Aproximativ 20% dintre tinerii cu vârsta între 15 şi 24 de ani sun inactivi. Adică nu figurează ca şomeri şi nu primesc nicio asistenţă pentru integrare în muncă. Mai grav decât atât este că 90% dintre ei nu îşi caută un loc de muncă şi nici nu ar fi dispuşi să înceapă lucrul, dacă li s-ar oferi această şansă.
Cele mai mici salarii medii din Europa se înregistrează în Moldova, 263 de dolari net lunar, Albania, 264 de dolari net şi Ucraina, 303 dolari. România se află pe locul şase în topul statelor europene cu cel mai mic salariu mediu, după Bulgaria şi Macedonia.