Cele mai multe toalete din Oltenia sunt construcţii rudimentare, ridicate la câţiva metri de casă. Oamenii nu pot visa la o baie în casă din cauza condiţiilor grele de trai.
Nu e de mirare că mai greu ca în Oltenia din acest punct de vedere nu se trăieşte nicăieri în Uniunea Europeană. Ultima statistică a Eurostat arată că în 2011, 55,4% dintre locuinţele din Oltenia aveau încă grupuri sanitare în curte.
Cel mai grav este, însă, că şi în localităţile care au canalizare, toaleta în casă a rămas tot un lux. Un exemplu concludent vine din comuna Bobiceşti, judeţul Olt. Deşi 80% din localitate are reţea de canalizare, numai câţiva zeci de localnici din cei peste 3.300 au o baie în casă.
Localnică: „E greu. Să faci o baie te costă peste 100 de milioane și în situația noastră, cu pensiile de 7-8 milioane nu putem, nu ne permitem. Avem facilități, apă, gaz, canalizare”.
Ilie Chitez, primarul comunei Bobicești: „Ne așteptăm ca cetățenii noștri să aibă cultura celor de afară, care au apă în casă de când s-au născut. E greu, dar nu trebuie să ne întoarcem dacă e greu”.
Alte localităţi din judeţul Olt nici măcar nu au canalizare. Edilul din Pârşcoveni speră ca localitatea să aibă canalizare în vară. Pe bani europeni
Dumitru Matei, primarul Pârșcoveni: „A fost aprobat în 2008, contractul s-a semnat în 2012. Și din 2012 până acum a fost un proiect integrat....s-a lucrat. A fost puțin mai complex”.
Mai-marii de la judeţ sunt optimişti. Marius Oprescu, vicepreședintele CJ Olt: „Pentru exerciţiul european următor avem o aprobare de la Comisia Europeană de 128 de milioane de euro. Este o sumă mai mare decât celelalte judeţe din ţară, tocmai pentru acest lucru, pentru că suntem foarte în urmă”.
Potrivit Eurostat, 38,1% din locuinţele din România au toaletele în curte, media europeană fiind de 2,7%. Ţara noastră este cu mult în urmă şi faţă de vecinii bulgari, unde 26,4% din locuinţe au grupurile sanitare în curte.