Statul a decis în 2008 că firmele pot depune la Fisc declarațiile fiscale anuale doar după ce acestea sunt verificate de consultanți fiscali. A amânat însă de fiecare dată intrarea în vigoare a acestei prevederi. Pâna în acest an.
„Am verificat care e nivelul costului. La firmele care au cifra de afaceri până într-o sută de mii de euro, probabil o să fie între 150 și 250 de lei. Sigur că, cu cât urci, ajungi la sute de lei, mii de lei”, explică Radu Dimeca, om de afaceri.
Noua obligaţie impusă firmelor va face şi mai grea viaţa celor care au o afacere.
„Contribuabilul este şi sugrumat de cuantumul mare de sume pe care trebuie să le plătească cât mai ales de numărul mare de declaraţii, formulare şi proceduri pe care trebuie să le parcurgă, sfârşind prin a nu-şi mai putea face meseria”, spune Adela Cristea.
„Bun, o să am un cost suplimentar, vreau să ştiu ce obţin din partea administrației fiscale şi a statului, în schimbul acestui cost suplimentar”, afirmă Cristian Pârvan, secretarul general al AOAR.
În plus, legea nu e suficient de clară. Nu are normele de aplicare publicate, deşi e în vigoare de la începutul anului, şi nici nu precizează ce sancţiuni riscă cei care nu vor avea declaraţiile fiscale avizate de un consultant.
„E greu să explic raționamentul guvernanților de a introduce sau suspenda aplicarea acestor prevederi de-a lungul timpului”, spune Emilian Duca, consultant fiscal.
În prezent, firmele româneşti au de făcut 39 de plăţi într-un an pentru a fi cu dările la zi, arată datele Băncii Mondiale. Pentru plata acestor taxe, este nevoie de 200 de ore.