Un tănăr fermier a plantat câţiva arbuşti de Aronia din curiozitate, iar acum are o întreagă plantaţie. Originar din America de Nord, fructul este o bogată sursă de vitamine şi conţine una dintre cele mai mari concentraţii de antioxidanţi. Şi pe lângă beneficiile pentru sănătate, cultura de Aronia poate aduce şi profit.
Cristian Popa nu a stat mult pe gânduri după ce a citit pe internet despre beneficiile fructelor de Aronia. A comandat patru plante în străinătate iar apoi un săculeţ de seminţe. În 3 ani a ajuns la o plantaţie de peste 200 de arbuşti. S-au adaptat perfect iar în această vară au şi rodit. „Cosmonauţii ruşi l-au importat prin Miciurin în anii 50, în Europa. Mi-am dat seama că este un fruct foarte benefic”, a spus Cristian Popa.
Aronia conţine vitamina C de 15 ori mai mult decât afinele, dar are şi vitamina P, care o fixează. „Le recomandăm oamenilor să consume fructele de aronia, sunt foarte bune pentru sistemul imunitar”, a spus biologul Iulia Ciurez, care a precizat că fructul de aronia este foarte bun şi în tratarea cancerului de colon.
Primii care au testat calităţile fructelor au fost chiar membrii familiei Popa. Fructele de Aronia pot fi consumate proaspete însă cei care le cultivă spun că din ele iese şi un gem foarte gustos, sirop şi chiar vin. Polonia a reuşit de mai mulţi ani să înfiinţeze culturi de zeci de mii de hectare şi tot nu face faţă cererii de fructe de pe piaţa asiatică. Înfiinţarea unei culturi pe un hectar cu 2200 de arbuşti costă în jur de 10.000 de euro.