Înarmat cu detectorul pe care l-a cumpărat în primăvara anului trecut, Cosmin Pascu cercetează cu mare atenție zonele de la marginea oraşului. La începutul acestui an a ajuns în pădurea satului Leș, de lângă Oradea.
„Am crezut că e o zonă mai mult cu gunoaie, pentru că suna foarte mult fier. Apoi, după tot ce am început să scot din fier, am dat peste tot mai multe cuie medievale, bucăți de metal care nu păreau contemporane și așa am continuat căutările,” povesteşte Cosmin Pascu, autorul descoperirii.
În scurt timp, a reușit să scoată la lumină o adevărată comoară. Fragmente de arme, unelte, monede și bijuterii.
„Se încadrează în secolele XI-XII după Hristos. Aș trece la ipoteza că ne aflăm la o așezare medievală de ev mediu timpuriu și care se întinde pe câteva secole, până la perioada prefeudală,” spune Marinel Roșu, arheolog expert al Direcției de Cultură Bihor.
Tânărul a predat obiectele Direcţiei de Cultură Bihor și vor fi evaluate de specialiștii Muzeului Țării Crișurilor. Potrivit legii, tânărul va primi o treime din valoarea comorii, așa cum s-a întâmplat și în cazul unei alte descoperiri pe care a făcut-o anul trecut.
„În prima comoară au fost 204 monede de argint, perioada 1500, urmând ca acum, în primele luni ale anului, când se aprobă bugetul local, să primesc și cei 30% din valoarea evaluată a comorii, în jur de 1000 de euro,” adaugă Cosmin Pascu, autorul descoperirii.
„Dânsul este deţinătorul legal al unui detector de metale. Legea spune că trebuie să anunţi descoperirea făcută pe raza unei comune. El s-a conformat, a făcut acest lucru de a preda tezaurul respectiv,” spune Lucian Silaghi, directorul Direcției de Cultură Bihor.
Ca să folosească un detector de metale, pasionaţii trebuie să fie autorizați de Poliție. Apoi, este necesar să consulte lista online a siturilor arheologice unde este interzis să facă cercetări.