Doar unul din trei copii care se nasc cu malformaţii în România este salvat. O spune şeful secţiei ATI de la Spitalul „Marie Curie”, care este convins că un spital nou ar fi o şansă la viaţă pentru sute de copii. Pentru că nu sunt destule locuri în unitatea medicală, copiii sunt ţinuţi acum în incubatoare pe hol. Într-un alt spital din Bucureşti, medicii salvează vieţi într-o clădire care stă să cadă. Sunt realităţi ale sistemului medical. Ministrul Sănătăţii a anunţat că va începe construirea unor noi clădiri pentru cele două spitale.
Spitalul „Marie Curie” tratează anual peste 50.000 de copii. Foarte mulţi pentru un spital atât de mic, se plâng medicii. Deseori, copiii sunt ţinuţi în incubatoare pe holuri iar transferurile din ţară sunt amânate până se eliberează locuri. Secţia de Terapie Intensivă este cea mai aglomerată.
Prof. dr. Cătălin Cârstoveanu, şeful Secţiei ATI a Spitalului „Marie Curie”: „Avem 3-4 pe hol şi trebuie să sosească încă doi. Adică unul peste altul. Îngrijirea la ora actuală e 120%, nu prea avem unde să-i punem. De multe ori îngrijirea devine improprie, pentru că nu dai atenţia necesară pentru ceea ce se întâmplă.”
Soluţia este un nou corp de clădire, care să aibă mai multe secţii, mai multe paturi şi mai multe săli de operaţie, au decis guvernanţii. Medicii recunosc că, din cauza condiţiilor, mulţi copii nu sunt operaţi acum. Din 1.000 de copii care se nasc anual în România cu malformaţii congenitale, doar 30% sunt salvaţi.
„Păi ştim foarte bine, sunt vreo 300 operaţi şi restul sunt morţi. Cam asta este! Cam asta este cum îşi tratează România aceşti copii. Ăsta-i rezultatul”, spune profesorul Cătălin Cârstoveanu.
Este mărturia celui care conduce secţia de Terapie Intensivă a Spitalului „Marie-Curie”. Medicul Cătălin Cârstoveanu este şi cel care insistă de aproape un deceniu că este nevoie de un nou spital pentru copii în România. Mai ales că toate cazurile grave din ţară sunt trimise aici.
„Nu ne-au dat nicio şansă, mi-au zis că nu se poate face nimic în cazul ei şi am reuşit să ajungem aici, în acest spital unde este... nu am cuvinte. Sunt copii care stau pe holuri, mămici la fel cu ei, chiar e nevoie mare pentru un spital de copii cu absolut toate secţiile”, spune Olivia Burcin mama unei paciente.
O situaţie gravă este şi la Institutul de Boli Cardiovasculare „C.C. Iliescu”, de la Fundeni. Cel mai mare centru de chirurgie cardiacă din ţară funcţionează într-o clădire veche de aproape 50 de ani. Autorităţile ştiu de zidurile crăpate încă din 2005. Renovările s-au făcut prin sponsorizări, însă nu sunt suficiente.
Şerban Bubenek, managerul Institutului „C.C. Iliescu”: „Suntem fardaţi, dar fardul ăsta ne-a folosit foarte mult, oferind condiţii de siguranţă, condiţii corecte de acordare a asistenţei medicale pacienţilor noştri. Însă suntem conştienţi că, oricând, un cutremur mai mare de gardul 4 poate produce o tragedie.”
Ministerul Sănătăţii a anunţat că cele două spitale vor fi refăcute printr un parteneriat public privat. Lucrările ar putea începe în vara anului viitor.