„Când esti singur simți că îți cad pereții în cap și cade blocul pe tine. Dar cand ești cu cineva trece timpul mai repede, e viața mai frumoasă”, spune Aristiţa Matei.
Doctorul Viorica Russu, medic de familie, specialist în nursing spune că „a fi singur este cea mai grea boală”.
Peste 12 mii de bătrâni îşi alină singurătatea în cămine, private sau de stat. Statul asigură în acest moment îngrijirea a doar 7.000 de pensionari în 105 camine, potrivit celor mai recente statistici ale Ministerului Muncii. Restul, aşteaptă. Pentru a rezolva problema lipsei centrelor de bătrâni, în anul 2011 statul a hotărât să închidă 67 de spitale şi să le transforme în cămine pentru vârstnici. Doar 19 unităţi funcţionează până acum. Unul dintre ele este fostul spital Caritas din Bucureşti.
„Am deschis acest cămin prin hotărârea consiliului Municipiului Bucureşti, cu 80 de paturi, beneficiind de altfel de toate serviciile, aşa cum beneficiază toată ţară”, a declarat Maria Cerasela Bechir, directorul căminului pentru persoane vârstnice „Academician Nicolae Cajal”.
Domnul Barbu nu este un bătrân oarecare. A fost diplomat timp de 40 de ani, a călătorit în toată lumea, a fost respectat.
„Am fost la cinci ambasade, am lucrat până când am ieşit la pensie şi va daţi seama că nu e aşa uşor să schimbi o climă, să te acomodezi cu oamenii de acolo şi muncă asta, e un secret de stat. Eu mă ocupam cu secrete de stat şi aveam şi eu o răspundere”, povestește Barbu Rotaru.
Domnul Barbu a fost norocos să prindă un pat la azil. În mod cinic, un loc se eliberează după un deces. Cei care aşteaptă trebuie să treacă printr-un adevărat lanţ birocratic. Care este procedura, cât costă, dar și cum putem îmbătrâni frumos, aflați duminică de la ora 13:30, la emisiunea „Tinereţe fără bătrâneţe”, de la câțiva seniori speciali, printre care marile actrițe Ileana Stana Ionescu și Alexandrina Halic.