Echipa surprinsă la treabă în imagini este a Poliţiei Animalelor din sectorul 1 al Capitalei. Angajaţii au exact aceleaşi atribuţii ca şi cei ai Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor. La fel şi dotările.
Alexandru Ichim, purtător de cuvânt al primarului Sector 1: În 2009 s-a decis înfiinţarea unei structuri complementare serviciului Primăriei Bucureşti pentru strângerea şi gestionarea problemei câinilor fără stăpâni.
Reprezentanţii Poliţiei Animalelor susţin că, anul trecut, au capturat aproape 160 de câini din sectorul 1. Au patrulat pe aceleaşi străzi ca şi angajaţii ASPA.
„Ne-am întâlnit cu o echipă de la ASPA într-o zonă de competenţă care era şi a noastră. Ei am înţeles că acţionează pe toată raza Bucureştiului, fiecare e cu dispoziţiile lui nu avem legătură unii cu alţii”, spune un polițist local.
Ca să-şi facă treaba, Poliţia Animalelor din sectorul 1 are la dispoziţie patru milioane de lei, anual. Suma este egală cu un sfert din bugetul ASPA. Autoritatea coordonată de Primăria Capitalei are de cheltuit în acest an 16 milioane de lei. Bugetul din 2014 a fost de 24 de milioane de lei, iar cel din 2013 de 18 milioane de lei.
În celelalte sectoare din Bucureşti există angajaţi ai Poliţiei Locale care au sarcina să adune de pe străzi câinii fără stăpân. Pentru această misiune, sunt prevăzute bugete speciale.
Adrian Ionescu, şef Poliţia Locală Sector 4: Compartimentul de gestionare a animalelor fără stăpân din cadrul Poliţiei Locale Sector 4 este cel care gestionează cât de cât problemele de aici din sector. Cei de la Sectorul 1 au un alt buget, este un sector care are o finanţare mult mai mare decât sectorul 4.
Organizaţiile privind protecţia animalelor comentează situaţia din Capitală în mod simplu.
Dan Trifu, director ONG: Există o tradiţie românească să înfiinţezi cât mai multe structuri ca să cheltuieşti câţi mai mulţi bani şi să faci cât mai puţine lucruri. De fapt aceşti bani se toacă, problema nu este rezolvată.
Oficialii Primăriei Capitalei sunt de altă părere şi scot de la sertar cifre care să ateste că-şi fac treaba: din 2013 până în prezent au fost capturaţi 50.000 de maidanezi, iar în libertate ar mai fi în jur de o mie.