La Primăria Capitalei, rectificările bugetare masive în decembrie au devenit o tradiție. La fel ca aprinderea luminițelor de Craciun. Acum au fost tăiate 720 de milioane de lei, ceea ce duce bugetul Bucureștiului pe 2014 la pragul de 4 miliarde de lei. Ca în anii trecuți, atât încasările proprii ale primăriei, cât și banii veniți de la Guvern au fost sub așteptări.
„Bugetul a fost construit greşit când a fost construit de către Executiv, în sensul în care s-a mizat pe nişte venituri care nu existau şi la care se spera că vor veni”, a explicat Doru Giugula, consilier general din partea PSD.
Iar această rectificare negativă de 720 de milioane de lei afectează cel mai mult bugetul de investiții, care pierde 470 de milioane de lei și ajunge la doar 800 de milioane, adică mai puțin de 200 de milioane de euro.
Primăria se vede nevoită astfel să redistribuie banii mai puțini pe care îi are la dispoziție.
„Am dat exemplul concesiunilor, unde se estimau venituri de 180 de milioane de lei şi, în urma rectificării, s-a scăzut până la suma de 60 de milioane”, spune consilierul general Cornel Pieptea, din partea PNL.
La începutul anului, pentru pasajul Basarab fuseseră alocate 78 de milioane de lei. Este o lucrare terminată de doi ani, dar neachitată încă integral. În plus, în această sumă intrau și costurile de întreținere. După rectificare, pasajul rămâne cu doar 12 milioane de lei.
Alte proiecte practic își pierd finanțarea. E cazul conexiunii Prelungirea Ghencea - Domnești, cerută insistent, inclusiv în stradă, de locuitorii din acea zonă. În bugetul inițial fuseseră alocați 5 milioane de lei pentru lucrări. Dupa rectificare, suma este de 100 de ori mai mic: 50.000 de lei. Cu aceeași sumă a rămas și Piața Eroii Revoluției, care ar fi trebuit să fie modernizată cu 3 milioane de lei.
Totodată, legătura Splaiului Independenței cu Autostrada București Pitești și proiectul de reabilitare a liniei de tramvai de pe Bulevardul Aerogării au pierdut fiecare câte 10 milioane de lei.
Până la aprobarea viitorului buget, primăria se va concentra pe finanțarea câtorva proiecte mari, care în urma rectificării au primit mai mulți bani. Cei mai mulți bani în plus primește pasajul subteran Mihai Bravu-Splaiul Unirii, care sare de la 50 de milioane de lei la aproape 134 milioane de lei.
Mai mulți bani primește și Străpungerea Buzești - Berzei - Uranus. Bugetul proiectului crește de la 35 la peste 45 de milioane de lei. Iar bugetul pasajului subteran de la Piața Presei Libere se dublează - de la 15 milioane de lei ajunge la 30 de milioane.
Vor primi bani în plus și liniile de tramvai de pe Șoseaua Iancului și Șoseaua Pantelimon, precum și sistemul de management al traficului.
Rectificarea bugetului ar urma să fie adoptată la ședința de mâine Consiliului General. Iar bugetul pe 2015 va fi și mai greu de realizat, pentru că la anul ajunge la scadență împrumutul de 500 de milioane de euro contractat de Primărie în mandatul lui Adriean Videanu.