BUSINESS CLUB. Cât de periculoasă este apa de la robinet?

Data publicării:
TVA APA

Apa de la robinet e periculoasă - aceasta este teama care convinge multe familii să-şi facă adevărate stocuri de apă plată. Dacă această fobie e fundamentată sau nu depinde pe cine întrebi. Direcţia de Sănătate Publică din Bucureşti spune că analizele sunt mereu în parametrii legali, dar nu ne-a trimis dovada buletinelor conforme nici după maximul legal de 30 de zile de la solicitare. Distribuitorii spun că apar probleme doar la 3% din analize. Procentul însă urcă foarte mult când se fac analize independente.

Costel Popa, președinte Ecopolis: „Am făcut zece astfel de tipuri de analize, din care trei au ieșit cu probleme, în sensul că nu respectau cerințele așa cum sunt ele formulate de legislația curentă”.

În 50% din cazuri, analizele obligatorii nici măcar nu se fac cu frecvenţa prevăzută de lege, relevă ultimul raport al Institutului de Sănătate Publică.

Şi prin analizele făcute, totuşi, s-au depistat nu doar fier şi clor în cantități mari, dar au fost şi cazuri de e.coli, enterococi şi arsen de 5 ori peste limita legală. În plus, rareori analizele se fac la robinet. Se iau des probe de la statiile de tratare, de pe reţea, de la cişmelele publice, dar până la robinet apare un vid de responsabilitate.

Conductele din blocurile de locuinţe aparţin asociaţiei de proprietari, nu distribuitorilor, aşa că e greu de spus cine e de vină dacă apa e plină de rugină, de pildă. Se întampla des, fiindcă blocurile sunt vechi. Dar problema nu e doar la țevile din imobile. Pînă acolo, apa trece tot prin conducte vechi.

Pentru a pune la punct rețelele de apă, distribuitorii au investit, în ultimii 5 ani, 5,3 miliarde de euro, bani veniți de regulă nu din surse proprii, ci din fonduri europene. Sumele sunt colosale, dar pentru a aduce România în linie cu restul Europei sunt necesare alte investiții de încă 14 de miliarde de euro. În orașele mari, apa traversează o rețea de conducte de circa 700 de kilometri, iar 65% din ea e apă de suprafață, mai puțin curată decât cea de mare adâncime.

De aici rezultă un comerț înfloritor cu apa îmbuteliată. E de circa 300 de ori mai scumpă decât apa de la robinet și, de cele mai multe ori, e cumpărată nu pentru a fi consumată pe drum, la plajă sau în restaurant, ci acasă. Așa se face că 70% din apa îmbuteliată vândută în România e la 2 litri și 5 litri. Iar din tortul vânzărilor de 300 de milioane de euro, jumătate merge la numai cinci companii.

Alina Stepan, director general Ipsos Research: „E un business care are mare viitor. Pe de-o parte se bazează pe dorința de a fi sănătoși și pe toate temerile vizavi de ce înseamnă boala și pe faptul că românul încă asociază multe pericole legate de boală cu consumului apei de la robinet”.

Aceasta frică naște oportunități uriașe de afaceri. Iar marja de profit crește direct proporțional cu teama percepută. Dovadă stau apele speciale pentru bebeluși. Peste 15 lei poate costa o astfel de apă la 3 litri. E mai scumpă decât benzina, dar mulți părinți fac acest sacrificiu în speranța că e o apa sigură pentru copil. Totuși, ambalajul apei în cauză arată ca vine din același izvor de unde e colectată și apa de bază a companiei, vândută ca apă plată normală, la un preț de 1 leu pe litru.

Costel Stanciu, președintele Asociaţiei pentru Protecția Consumatorilor: „Legea interzice acest lucru: același tip de apă să fie comercializată sub denumiri diferite. Apa despre care vorbim provine din aceeași sursă, are aceeași compoziție chimică, e comercializată sub două denumiri diferite și, la una, prețul e mai mare de 5,5 ori”.

Pe rafturile supermarketurilor se găsesc deja ape cu arome, cu lămâie, cu vitamine, cu mai mult gaz, cu mai puţin gaz, dar adevărul e că nimic nu garantează că sunt mai bune decât apa de la robinet. Există foarte multe variabile - o apă îmbuteliată „de masă" nu vine de la mare adâncime. Pe etichete au fost observate buletine de analiză vechi de 7 ani deşi apa poate fi infestată de mai multe ori în decursul unui singur an. Şi chiar dacă apa pusă în sticle e curată, nu înseamnă că la cumpărător va ajunge la fel de sigură. Fiindcă se vinde în peturi, substanţele plasticului migrează în apă la temperaturi prea mici sau prea mari. Aşa că orice ar face, consumatorul rămâne cu o mare dilemă.

Costel Stanciu: „Consumați mai mult de 2 litri de apă pe zi, dar ce fel de apă? Cianuri, apă cu bromați, apă cu acrilamidă, apă cu plumb. Din păcate, legea permite astfel de substanțe în compoziția apei”.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Mircea Badea a umilit-o pe Dana Budeanu, după eșecul lui Ciolacu de la alegeri: ”După ce a pus-o pe Firea...
Digi FM
Ce avere are Călin Georgescu. Cât a câștigat lunar din jobul lui de profesor în Pitești
Pro FM
Jennifer Lopez a pus pe ea cea mai scurtă fustă din dulap și a asortat-o cu cizme peste genunchi. 55 de ani...
Film Now
Brigitte Nielsen, fosta nevastă a lui Sylvester Stallone, la plajă cu soțul cu 15 ani mai tânăr. Blonda s-a...
Adevarul
Schimbarea la față a PNL și PSD, grăbită de votul românilor. Cum s-au regrupat partidele după eșecul de la...
Newsweek
3.000 lei tăiați la pensie pentru unii pensionari. Ce se întâmplă cu cardul de alimente și energie?
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Digi World
Metoda scandinavă care promite un somn bun. Ce să schimbi dacă împarți patul cu cineva
Digi Animal World
Cum reacționează un câine atunci când e certat de stăpân pentru năzbâtia făcută. Imaginile sunt virale
Film Now
Tara Reid, greu de recunoscut la 25 de ani de la American Pie. Foarte slabă, dar cu zâmbetul pe buze, pozată...
UTV
Stefan Banica, mesaj emotionant pentru Lavinia Pîrva de ziua ei: „Eu sunt doar jumatatea ei”