Poliţa RCA va putea fi cumpărată pentru o lună, două sau mai multe potrivit noului proiect de lege, şi nu doar pentru şase luni şi un an aşa cum este în prezent. În plus, plata poliţei se va face şi în rate, iar contractul de asigurare va putea fi suspendat dacă maşina nu este folosită.
După trei luni în care s-a plimbat între transportatori, autorităţi şi companiile de asigurare, proiectul de modificare a legii RCA a ajuns în Parlament.
Spre exemplu, între firmele de asigurări poate funcţiona compensarea directă. Adică dacă asiguratorul şoferului vinovat nu plăteşte, dauna o achită celălălt asigurator. Aici apare o problemă spun brokerii: şoferii vor fi tentaţi să-şi recupereze banii de reparaţie doar de la firmele de încredere. Acestea ar putea fi sufocate de cereri de despăgubire, în avantajul celor rău-platnice.
Bogdan Andriescu, preşedintele Uniunii Brokerilor în Asigurări: „Societăţile de asigurare în momentul de faţă nu sunt pregătite pentru acest sistem. Dacă una dintre societăţi o să constate că numai ea plăteşte şi alta nu o să spună staţi puţin, păi numai eu plătesc toate daunele de la toţi? Am ieşit din business!”.
Pe de altă parte, transportatorii se plâng că din cele 12 solicitări ale lor, doar 3 au fost introduse în proiectul de lege. Cea mai importantă era ca Autoritatea de Supraveghere Financiară să controleze modul în care firmele de asigurări justifică scumpirea poliţelor de asigurare.
Constantin Isac, vicepreşedintele Uniunii Transportatorilor din România: „Acest calcul să poată fi făcut pe baza unor elemente concrete, uşor de probat. În ultimele 12 luni s-a ajuns la o creştere în tarife, pe activitatea de transport, de 72% pe medie, ceea ce este enorm”.
O altă propunere în lege este ca atunci când aveţi avarii minore cum este aceasta, să vă reparaţi maşina singuri, fără a mai apela la firma de asigurări, tocmai pentru a nu vă pierde punctajul bonus-malus. Adica pentru a nu vi se scumpi poliţa RCA în anul următor.
Despăgubirile pentru vătămările corporale vor fi şi ele limitate. Se va folosi o grilă pe baza punctelor traumatice. Un punct reprezintă aproximativ 2500 de lei, adică două salarii minime pe economie. Astfel, despăgubirea maximă va fi pentru victima aflată în stare vegetativă şi nu va depăşi 500.000 de lei.