Iar sumele nu sunt deloc mici: între o mie şi cinci mii de lei. Cei mai mulţi dintre ei n-au avut niciodată permis auto sau maşină, iar printre restanţieri se află şi oameni imobilizaţi la pat.
Primarul spune că înştiinţările de plată au fost trimise din greşeală, dar şi că oamenii sunt deja obişnuiţi, deoarece nu este primul an în care se întâmplă aşa ceva. Emil Ebâncă a primit de la Direcţia de taxe şi impozite a primăriei o scrisoare din care a aflat că mama lui, în vârstă de 70 de ani, are restanţe de 1.400 de lei la plata unor amenzi de circulaţie. Femeia, care are o pensie de 700 de lei pe lună, nu s-a mai ridicat din pat de trei ani.
„Eu n-am ce pune pe masă și îmi mai trebuie permis și mașină și vin tot la oameni care sunt nenorociți”, a spus Emil Ebâncă. Câteva case mai încolo, Nănuţ Vasile a aflat că amenzile lui de circulaţie valorează de 10 ori singurul lui venit, ajutorul social în valoare de 120 de lei.
În total, 50 de localnici au primit astfel de scrisori. Primarul spune că înştiinţările de plată pentru amenzi de circulaţie neplătite au fost trimise din eroare. În câteva cazuri, restanţele oamenilor erau la taxe şi impozite locale, dar formularul a fost completat greşit.
În altele, pur şi simplu un funcţionar a trimis înştiinţări pentru datorii inexistente. Şi nu este prima oară când se întâmplă acest lucru.
„În fiecare an au primit asemenea înştiinţări. Nu sunt puşi în aceeaşi situaţie pentru prima dată. Sunt câteva persoane la care în mod eronat s-a scris de la punctul 1 amenzi locale la punctul doi amenzi de circulație”, a declarat Petre Grigorie, primarul din Plopșoru.
Funcţionarul care a făcut această greşeală va fi sancţionat, promite edilul. El adaugă că oameni din comună, care în majoritatea lor trăiesc din ajutoare sociale, au restanţe de peste un milion de lei la plata taxelor şi impozitelor locale.