Zahărul, responsabil pentru boli grave: OMS recomandă reducerea consumului de dulciuri

Data publicării:
zahar

Savarine, eclere, torturi cu ciocolată şi frişcă, amandine... Cofetăriile sunt raiul pe pământ pentru copii şi adulţi deopotrivă, mai ales la ocazii speciale, când vânzările prăjiturilor cresc simţitor. La fel si glicemia consumatorilor, din cauza cantităţii mari de zahăr.

"Acest zahăr consumat şi efectul lui dulce la nivel cerebral creează în primul rând o dependenţă (...) după care, ce nu procesăm, ce nu ardem, se va depozita sub formă de trigliceride în celulele adipoase, celule grase, lucru care va duce la o îngrăşare, un exces ponderal şi, în timp, poate să fie un factor de risc important în apariţia diabetului", a declarat Simona Carniciu, medic specializat în diabet, nutriţie şi boli metabolice.

De altfel, suntem în plină criză mondială de obezitate, diabet şi boli de inimă. De-a lungul istoriei, nu au fost niciodată mai mulţi bolnavi de aceste afecţiuni ca acum. Doar pentru a ţine sub control epidemia de diabet se estimează că sistemul global de sănătate cheltuie anual 470 de miliarde de dolari.

"Mare parte din bolile frecvente pot fi puse pe seama consumului excesiv de zahăr, din cauza felului în care acesta influenţează secreţia de insulină", este de părere Luana Sahian, consultant în nutriţie.

"Este vizibil cum curba care arată incidenţa consumului de zahăr, care este în creştere, se suprapune foarte bine peste creşterea incidenţei unui număr mare de boli cum este diabetul zaharat, obezitatea, hipertensiunea arterială, sindromul metabolic”, afirmă şi Andreea Dragomirescu, medic primar în medicină generală.

Pentru a evita apariţia acestor probleme de sănătate, OMS recomandă consumul a cel mult şase linguriţe de zahăr pe zi. Ce se întâmplă însă în realitate?

"Statisticile spun că un european consumă, în medie, 50 de kilograme de zahăr pe an. Dacă socotim şi împărţim la cele 365 de zile calendaristice, ajungem la un consum de aproximativ 137 de grame de zahar pe zi, ceea ce înseamnă de cinci ori doza zilnică recomandată", explică Luana Sahian, consultant în nutriţie.

Tot potrivit statisticilor la nivel mondial, în prezent se consumă cu aproape 50% mai mult zahăr faţă de acum 30 de ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Singura țară din lume denumită după o femeie. Povestea este una fascinantă
Digi FM
Ce se ascunde în spatele lui Călin Georgescu? Ce partid îl susține, de fapt
Pro FM
Delia, revoltată după ce Călin Georgescu a spus că o femeie "nu poate face față" rolului de președinte: Mor...
Film Now
Penelope Cruz, elegantă și în costum de baie, într-o ședință foto pentru Vogue. „Cea mai frumoasă femeie”
Adevarul
Călin Georgescu, file din realitate. Doi profesori îi demontează mesajele despre Educație propagate pe...
Newsweek
Decizie radicală pentru pensiile militarilor și rezerviștilor. S-a stabilit când ar urma să crească
Digi FM
Vasile Bănescu, critică susținerea lui Călin Georgescu de către preoții Bisericii Ortodoxe: „Unde este...
Digi World
Ce se întâmplă în organismul tău atunci când încetezi să mai folosești țigările electronice
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Prietenii lui Brad Pitt spun că Angelina Jolie face jocuri de culise și îi întoarce pe copii împotriva...
UTV
Elena Viscu, fosta sotie a lui CRBL, face primele declaratii despre fiica lor, Alessia: „Citeste si ea...