Antrenorul de arte marţiale a descoperit terapia prin sport în urmă cu şase ani, când a făcut un experiment cu trei copii bolnavi de autism. După mai multe şedinţe a văzut că metoda dă roade şi a numit-o terapie 3C: conştientizare, coordonare, concentrare.
„Toate celelalte terapii au fost create pentru persoane care sunt conștiente de propriul corp. Principala caracteristică a persoanelor cu autism este neconștientizarea propriei corporalități și lipsa unei autonomii psiho-motorii, o terapie creată special pentru nevoile lor”, explică Paul Cojocaru, antrenor de arte marțiale.
Părinţii s-au bucurat să vadă rezultatele acestei terapii prin sport, folosită pentru prima dată la Oradea. Mişcările alese de instructor sunt asemănătoare cu ceea ce ar trebui să facă micii pacienţi ca să se descurce singuri.
„Pe ei îi ajută atât în viața de zi cu zi, la activități normale, casnice și de autonomie personală, cum ar fi îmbrăcat, dezbrăcat cât și partea de motricitate fină apoi la școală, la desenat, colorat, scris. Se poate ajunge de la a nu putea ține un creion în mână până la a scrie citeț”, spune Camelia David, mama a doi copii cu autism.
În România nu se ştie câţi copii suferă de autism. Cifrele oficiale sunt puse la îndoială de organizaţiile care se ocupă de sprijinul famiilor cu probleme.
„Am cerut o statistică vizavi de numărul copiilor cu autism și ni s-a dat o cifră de 129 ceea ce este foarte puțin zic eu, în certificatele copiilor de handicap autismul este trecut fie pe primul plan, fie pe al doilea”, susține Simona Zlibuț, vicepreședintele Asociației SOS Autism Bihor.
Autismul este o afecţiune care îi impiedică pe copii să relaţioneze cu cei din jur. Ei se comportă ca şi cum nu ar reuşi să treacă peste anumite bariere.
Primele simptome pot apărea la vârsta de trei ani. Tratamentele pentru ameliorarea bolii sunt costisitoare, iar centrele unde se fac terapii speciale pentru autism sunt foarte puţine.