Sute de miliarde de euro pe tratamente inutile

Data publicării:
medicamente 1 - GettyImages - 24 august 15-4

În multe cazuri, medicii sau pacienții nu au de ales. Încearcă pe rând tratamentele cu cea mai mare șansă de reușită până când găsesc un tratament care are efect.

În lume se cheltuiesc anual sute de miliarde de euro pe tratamente inutile. Deşi sunt special create pentru o afecţiune sau alta, medicamentele nu funcţionează la fel pentru toţi pacienţii.

O formulă de calcul existentă încă din anii '80 măsoară eficienţa medicamentelor. Mai exact, câţi oameni trebuie să ia un anumit medicament pentru ca o singură persoană să îi simtă efectele. Majoritatea medicamentelor nu ajută decât o mică parte dintre pacienţi. Altele nu ajută absolut deloc, dar continuă să fie prescrise.

În 1988, epidemiologii Andreas Laupacis, David Sackett şi Robin Roberts au realizat un sistem de măsurare a eficienţei medicamentelor. Este o formulă statistică ce determină numărul persoanelor care trebuie ia un medicament pentru ca una singură să fie ajutată. În mod ideal, raportul este de unu la unu. Fiecare persoană care ia tratamentul este ajutată. Însă nu există medicamente atât de eficiente. Potrivit unei estimări a gigantului farmaceutic GlaxoSmithKline, 90% dintre medicamente ajută cel mult jumătate dintre pacienţi.

De exemplu, în cazul bronşitei, antibioticele nu grăbesc deloc vindecarea. Doar o singură persoană din 2000 evită un infarct cu ajutorul aspirinei. Iar statinele, medicamentele vedetă în tratarea nivelului ridicat al colesterolului îşi fac efectul la doar o persoană din 300 tratate.

300 de persoane trebuie sa ia medicamentul timp de un an pentru evitara unui infarct sau a unui accident vascular. Probabil ca te gândești „ în regulă, am o șansă din 300 să îmi cobor colesterolul. De ce nu, doctore? Da-mi rețeta". Dar ar trebui să te gândești la altă statistică. Efectele adverse. Pentru acest medicament, efectele adverse apar la 5% dintre pacienți”, a precizat neurochirurgul Daniel Levitin.

Ceea ce înseamnă ca sunt șanse mai mari să te îmbolnavești și mai rău decât sa te vindeci. Medicii încearcă să găsească un echilibru între șansele de vindecare și riscuri, însă nu au întotdeauna succes.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Mircea Badea a umilit-o pe Dana Budeanu, după eșecul lui Ciolacu de la alegeri: ”După ce a pus-o pe Firea...
Digi FM
Ce avere are Călin Georgescu. Cât a câștigat lunar din jobul lui de profesor în Pitești
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Hugh Grant, fericit alături de soția sa cu 23 de ani mai tânără. Anna, în rochie mini, a fost în prim-plan pe...
Adevarul
Ce spunea Călin Georgescu pentru organul de propagandă al lui Putin: „Șansa României este înțelepciunea...
Newsweek
Delir în Programul de Guvernare Călin Georgescu: UE și NATO ne vor răul. Avem nevoie de gaz rusesc
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Digi World
Metoda scandinavă care promite un somn bun. Ce să schimbi dacă împarți patul cu cineva
Digi Animal World
Cum reacționează un câine atunci când e certat de stăpân pentru năzbâtia făcută. Imaginile sunt virale
Film Now
Ce fel de relație există astăzi între Arnold Schwarzenegger și fosta sa amantă, Mildred Baena. Cei doi au...
UTV
Stefan Banica, mesaj emotionant pentru Lavinia Pîrva de ziua ei: „Eu sunt doar jumatatea ei”