Pentru a rămâne la gradul trei de competenţă, Spitalul de Urgenţă din Călăraşi ar fi trebuit să aibă 25 de specialităţi şi 11 secţii cu gardă. Acum, însă, după ce mulţi dintre medici au plecat fie la alte spitale din ţară, fie în străinătate, unitatea medicală mai are doar 20 de specialităţi şi 7 linii de gardă. Pentru a înfiinţa o linie de gardă, legea spune că în secţia respectivă trebuie să fie cel puţin trei medici specialişti. La Spitalul din Călăraşi, însă, permanenţa nu mai poate fi asigurată în secţiile de antestezie, terapie intensivă sau radiologie.
„A venit o radioloagă care, în momentul ăsta, ea a cerut suspendarea pentru că nu avea casă, apropo de condiţii. N-avea casă şi dormea pe canapele spitalului,” spune dr. Dan Romulus Şerban, manager Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi.
Aceeaşi probemă este este şi la Cardiologie. Un singur medic şi câteva asistente tratează lunar peste 100 de pacienţi. Cazurile grave, care apar după ora 15, atunci când cardiologul îşi termină programul, sunt preluate de unitatea de primiri urgenţe.
„Au fost doi ani, trei ani, când nu am avut medic cardiolog. Cum a mers secţia? Deci secţia, activitatea secţiei a fost susţinută de alţi medici pe specialităţi,” precizează Olguţa-Gabriela Dobre, asistent şef Secţia Cardiologie.
În spitalul din Călăraşi nu există medici endocrinologi, nefrologi, urologi, ORL-işti sau oftalmologi. Pacienţii sunt preluaţi de chirurgi, în garda de la Unitatea de Primiri Urgenţe.
„Noi asigurăm, în cazul acesta, doar urgenţele. De cele mai multe ori, atunci când ne depăşesc, le trimitem mai departe, la Bucureşti,” explică dr. Mirela Ignat, medic primar chirurgie generală.
Mulţi dintre bolnavi se plâng că nu îşi permit să ajungă la un specialist la Bucureşti, la 134 de kilometri depărtare.
„Şi-a spart timpanul un nepoţel şi a trebuit să se ducă cu el la spital la Bucureşti, pentru că aici de gardă nu a fost niciun ORL-ist. Nu se poate aşa ceva. E strigător la cer ca un judeţ să rămână fără un spital,” se plânge un pacient.
Declasarea Spitalui din Călăraşi înseamnă scăderea finanţării cu 200.000 de lei.