Reforma care nu schimbă nimic. Noul pachet de servicii medicale a intrat în vigoare. Așteptarea la cabinetele medicilor devine practică oficializată

Data publicării:
cabinet medic 1

Marile schimbări din sănătate, care ar trebui înceapă de azi, nu sunt, în realitatea, atât de mari.

Baza sistemului, medicul de familie

Arhitectura sistemului nu se schimbă deloc. Baza va fi în continuare medicina de familie, apoi ambulatoriul de specialitate sau policlinicile şi, în vârf, spitalele. Ceea ce se schimbă este raportul dintre cele trei servicii.

Medicii de familie vor primi în plus sarcina de a face consultaţiile preventive pentru românii sănătoşi. Nouă consultaţii pentru copii cu vârsta până într-un an şi jumătate, o vizită la doctor o dată la trei ani pentru cine are între 18 şi 49 de ani şi o consultaţie pe an pentru cei peste 39 de ani. Opţional, medicii de familie vor putea face EKG pentru monitorizarea bolilor cardiovasculare, dar şi o ecografie generală. În schimb, autorităţile nu au mai fost de acord ca medicii de familie să îi monitorizeze pe pacienţii cu diabet sau să prescrie medicamente pentru afecţiunile psihice.

Accent pe tratament în policlinică

Ministerul Sănătăţii vrea ca accentul să se pună de acum încolo pe tratamentul în policlinică, unde costurile sunt mai mici. Doar că, în acest fel, autorităţile creează, oficial, listele de aşteptare. De exemplu, un pacient poate fi văzut de medicul specialist în maximum 7 zile, dacă este vorba de o afecţiune care se poate complica repede sau chiar 6 luni, dacă este o boală care nu riscă să se agraveze.

Pentru o serie de afecţiuni precum infarctul, cancer sau hepatită, nu mai este nevoie de bilet de trimitere de la medicul de familie.

În spitale se reduce numărul de internări

Pentru spitale, Ministerul Sănătăţii are în vedere reducerea numărului de internări. De aceea, va exista o listă de afecţiuni pentru care pacienţii nu vor putea fi ţinuţi în spitale mai mult de 12 ore. Chimioterapia, radioterapia, implantul de cristalin, avortul, hepatitele, cirozele sunt doar câteva dintre bolile pentru care medicii nu vor mai putea face internări. Şi chiar atunci când vor decide acest lucru, doctorii vor întocmi liste de prioritate pentru cazurile ce mai pot fi amânate, totul pentru a se încadra în bugetul spitalului.

La acest pachet de servicii au lucrat doi miniştri, mai bine de un an şi jumătate. Eugen Nicolăescu a iniţiat proiectul care a fost preluat, în mare parte, de Nicolae Bănicioiu.

„Dacă până acum pacientul pentru absolut orice îl durea se ducea la spital, de acum pachetul de bază îi spune fiecăruia ce pași trebuie să facă. Și îi arată că e mult mai ușor să meargă pentru anumite simptome, servicii medicale la medicul de familie sau de ambulator decât să se ducă la spital”, explica fostul ministru Eugen Nicolăescu.

„Pachetul de bază este în principiu 75% din ce a lăsat dl Nicolăescu. Nu cred că îl mai critică nici domnia sa. Da, am mai adăugat doar partea de prevenție”, a precizat actualul ministru, Nicolae Bănicioiu.

Pe de altă parte, au trecut şase ani de când statul român nu a mai actualizat lista medicamentelor gratuite şi compensate. Bolnavii ar fi trebuit să aibă acces la noile tratamente de la 1 aprilie, însă termenul a fost din nou amânat pentru luna octombrie. 

Sătui să mai aştepte actualizarea listei de medicamente compensate şi gratuite, șapte pacienţi care suferă de cancer au dat în judecată Ministerul Sănătăţii solicitând să aibă acces mai repede la tratamente noi. Ei au reclamat problemele şi la Comisia Europeană. Pacienții cer înapoi şi banii pe care i-au plătit din fonduri proprii pentru tratamentul împotriva cancerului.

Principalele prevederi ale noului pachet de servicii medicale


Medicina de familie

- asigură urgenţe

- oferă consultaţii programate

- eliberează medicamente compensate şi gratuite

- scrie bilete de trimitere

Policlinică

- asiguratul are dreptul la cel mult trei consultaţii

- medicul pune diagnosticul, oferă tratament, monitorizează evoluţia cazului.

Analize şi investigaţii medicale

- CNAS impune un plafon maxim de decontare

- laboratoarele şi clinicile private nu pot încasa mai mulţi bani

Medicina dentară

- o consultaţie anuală

- tratamentul cariei simple

extracţii ale dinţilor

- o proteză o dată la zece ani

Reforma salariilor în sănătate se amână

Un alt proiect de reformă, menit să aducă salarii mai mari angajaţilor din sănătate, a fost lăsat de-o parte. Acesta se referea la plata medicilor şi asistentelor în funcţie de performanţă. În acest moment, salariul unui medic rezident este în România de 10 ori mai mic decât în străinătate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Frumusețea ei angelică a aparținut unui singur bărbat. I-a fost amantă, apoi soție până la moarte
Digi FM
Un american mutat în România spune că nu ar da viața din București pe cea din SUA: „Aici îți permiți să...
Pro FM
Nicoleta Luciu, apostrofată de fani după ce s-a afișat fără pic de machiaj și filtre: „Parcă ești alt om, nu...
Film Now
Al Pacino, declarații emoționante despre mama sa care a murit de supradoză când el avea doar 22 de ani: „Mi-a...
Adevarul
Guvernul de la Londra vrea să interzică fumatul în aer liber. Opoziția: „Va fi sfârșitul pub-urilor”
Newsweek
OFICIAL Pragul de impozitare al pensiei, crescut la 3.000 lei. Ce bani iau în plus pensionarii? Când
Digi FM
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România, după cinci ani în care a trăit în Canada: „Am vrut o...
Digi World
Cum a reușit o bunică de 89 de ani să supraviețuiască cinci zile în pădure, în Alpi, după ce a căzut într-o...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Christopher Reeve și-a dorit să moară după accidentul care l-a lăsat paralizat. Cuvintele pe care i le-a spus...
UTV
Taeil paraseste trupa NCT in urma acuzatiilor de viol