Acest domn (vezi VIDEO mai sus) este încadrat cu grad mediu de handicap şi nu este evaluat prima dată. De fiecare dată când vine în faţa comisiei stă două-trei ore.
„Înainte erau patru, acum e unul? Unul singur, da! Destul de rău, că stăm aici. Staţi de mult? Păi de la zece. Credeţi că o să mai staţi? Cred că până la 12....”
Chiar şi o mie de pacienţi trec lunar pragul cabinetului de la Direcţia de Asistenţă Socială unde un singur doctor stabileşte ce grad de handicap are fiecare şi, prin urmare, câţi bani primeşte conform legii.
Marius Parascan, medic: „În ultimul an să spunem că am evaluat în jur de 8000 de pacienţi, în anul 2015, iar în ultimele cinci luni, să zicem un volum de 4000 şi ceva. Foarte mare greutate, fiind solicitant, avem şi dosare de analizat, şi pacienţi de evaluat aici la sediu, plus cei care sunt imobilizaţi, la domiciliu.”
„Au început deformările articulare şi la degetele de la picioare? Da...”
Comisia este formată din psiholog, asistent social şi psihopedagog, dar medicul este cel care ia decizia de încadrare în grad de handicap.
„De cât timp staţi aici? Păi eram programată la 10:30, deci, stau cam de.... o oră. ”
Dr. Angela Dobrovolschi, preşedintele comisiei Handicap Sever, DGASPC Braşov: „Pacienţii care vin pentru prima dată au la dispoziţie 60 de zile în care trebuie să lucrăm dosarele. Cei care vin pentru a doua oară, în maximum 15 zile lucrătoare trebuie lucrate toate dosarele.”
Ar fi nevoie de trei medici, aşa cum erau înainte, dar nimeni nu vrea să se angajaze pentru un salariu de 1500 de lei.
Gheorghe Durnă, directorul DGASPC Braşov: „Sunt trei, patru ani, poate mai bine, de când scoatem la concurs acest post şi nu vine nimeni să se angajeze. Ar fi trebuit prevăzută o salarizare deosebită.”
În evidenţele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Braşov sunt peste 17.000 de persoane cu handicap.