Fiscalizarea șpăgii, soluție pentru sistemul medical românesc
Două treimi din românii care au trecut pragul unui spital spun că au fost nevoiţi să dea bani sau cadouri personalului medical pentru a fi îngrijiţi mai bine.
Florin Chirculescu, șeful secției de Cardiologie toracică de la Spitalul Universitar de Urgență București, spune că fiscalizarea plăților informale către medici ar putea fi o soluție pentru finanțarea unui fond de salarii onorabil, care să oprească exodul cadrelor medicale din România.
Specialistul susţine că românilor trebuie să li se explice şi că sănătatea nu este gratuită, contrar a ceea ce spun politicienii pentru a primi voturi.
Sistemul de recompense post-factum ține sistemul medical în picioare
Dr. Florin Chirculescu subliniază că a condiționa actul medical e o ticăloșie. Pe de altă parte, plata oferită medicilor e o realitate.
„Mentalitatea la noi e așa: a, dacă nu vrei să primești de la mine înseamnă că e o situație din care nu mai am ieșire. De regulă, se sperie că prin refuzul tău le dai semnalul că nu am ce să fac pentru tine”, afirmă medicul.
„Să știți că sistemul de recompense post-factum țin sistemul medical românesc în picioare. (...) Dacă nu ar exista aceste recompense probabil că situația ar fi mult mai rea, pentru că nu ar mai sta nimeni peste program. Sunt colegi care stau peste program și fără a primi niciun fel de recompensă. Dar e o realitate economică. Ea există de zeci de ani în țara asta. Trebuie să găsim o modalitate de a o fiscaliza”, spune Florin Chirculescu. „Gândiți-vă ce s-ar întâmpla dacă am fiscaliza 300 de miloane de euro pe an”, îndeamnă medicul.
Pe de alta parte, arată Florin Chirculescu, în țările cu venituri foarte mari în domeniul sănătății, ca să poți fi tratat, plătești niște bani înainte. Ca să fii tratat preferențial, de asemenea plătești niște bani. Trebuie să găsim formula prin care să legalizăm banii care oricum există și circulă în sistemul medical românesc, propune medicul Florin Chirculescu. El subliniază că mentalitatea trebuie schimbată atât la nivelul politicienilor, cât și la nivelul cetățeanului.
Alte țări au găsit o soluție ca prin plata, fie din mână, fie din intrarea într-un serviciu privat de asigurări medicale, să fie recompensați medicii cu bani suplimentari. „Trebuie să o facem și noi și să plecăm de la premisa că este o ipocrizie să spunem că medicina e gratuită. Această ipocrizie le face un mare bine politicienilor”, a declarat la Digi24 șeful secției de Chirurgie toracică de la Spitalul Universitar de Urgență București.
„De asta se ajunge la absurditatea ca în momentul de față 4 milioane de cetățeni plătesc pentru toți cei 20 de milioane. Nu se poate ca numai 4 milioane să plătească pentru 16 milioane”, consideră Florin Chirculescu. „Eu merg foarte des cu metroul. Toată lumea are tot soiul de telefoane scumpe în metrou și nu sunt oameni foarte bogați. E mai ușor să îți cumperi un telefon scump decât să te gândești că și sănătatea e un bun de care ai nevoie. E mai ușor să îți cumperi haine sau mai știu eu ce decât să admiți că la un moment dat trebuie să îți faci economii pentru sănătate. Pentru că mai devreme sau mai târziu, toți vom deveni pacienți”, arată Florin Chirculescu.
Am pierdut 19.000 de medici în șase ani. De ce?
Cei care și-au terminat acum rezidențiatul probabil nu vor fi în ce măsură să găsească unde să lucreze în țară, crede Florin Chirculescu. Ei sunt condamnați din start să plece, spune dr. Chirculescu, precizând că listele cu posturi libere pe care șefii de secții din spitale voiau să le scoată la concurs sunt blocate din cauza unui memorandum cu FMI.
Medicul spune că în momentul de față, la Ministerul Sănătății sunt 4.800 de cereri de conformitate și nu există niciun motiv să nu fie răspuns pozitiv pentru acestea. „Practic, vom ajunge la aproape 19.000 de medici pierduți în ultimii șase ani”, a declarat Florin Chirculescu.
El a subliniat că medicii din România nu își doresc cei 18.000 de euro - salariul din Belgia - sau 10.000 din Marea Britanie. „Ei doresc niște venituri mai mari aici, cu care ar putea să trăiască onorabil și la lumină, decât să plece”, a punctat specialistul.
Iar medicii români nici nu trebuie să plece foarte departe de țară. În Ungaria, salariul mediu e de 1.000 de euro, iar plățile gărzilor sunt extrem de ofertante. „Dacă un echivalent de-al meu ar pleca să lucreze numai weekendurile în Ungari, ar câștiga de două ori mai mult decât în România”, arată șeful secției de Chirurgie toracică de la Spitalul Universitar de Urgență București.
„Salariul e doar o componentă. Medicul dorește să facă medicină. Colegii mei doresc să facă medicină, să o practice. Știi ce poți să faci și nu ai cum să faci în condiții de pauperitate. Noi toți ne dorim să facem medicina așa cum am învățat-o, nu una care a rămas blocată în anii '60”, a punctat dr. Florin Chirculescu.
Achizițiile din Ministerul Sănătății reprezintă o gaură neagră. Clasa politică să-și asume responsabilitatea
Întrebat ce este de făcut pentru a contracara această situație, Florin Chirculescu spune că „românii trebuie să reinventeze apa caldă”. El a menționat că Polonia a trecut printr-o situație similară, iar până când statul polonez nu a dublat salariile, medicii au continuat sa plece. După ce s-a dublat salarizarea, medicii care au lucrat afară au început să se întoarcă. „Aici ai familia, prietenii, esti învățat să trăiești în țara în care ai crescut”, spune Florin Chirculescu.
„Politicienii polonezi au fost mult mai responsabili decât cei români și au dublat salariile”, a arătat Florin Chirculescu.
Florin Chirculescu s-a arătat dezamăgit că la discuțiile cu reprezentanții Ministerului de Finanțe nu s-au putut lua decizii și a relatat cum au decurs aceste negocieri: „Am avut o ultimă întrevedere cu cei de la Finanțe acum trei-patru zile. Le-am făcut o ofertă extrem de civilzată. Am spus OK, nu vrem atât de mulți bani cât negociaserăm, nu doream decat 10%, pentru anul care urmează, iar restul cheltuielilor din sistem să se regleze, știind clar și unii, și alții că achizițiile din Ministerul Sănătății reprezintă o gaură neagră. O știe toată lumea. A fost imposibil să îi convingem. S-a ajuns în situația în care ne-au dat bugetul și ne-au spus: alegeți voi! Păi noi nu suntem guvernanți, nu avem capacitatea să alegem de unde să tăiem!”, spune Florin Chirculescu.
„Le-am ridicat problema standardelor de cost, au fost uluiți, dar de ani de zile se discută despre standardele de cost din sistemul de sănătate, au fost legi propuse Parlamentului. Nu a trecut niciuna”, a continuat medicul.
Bani ar fi pentru salarii, spune Florin Chirculescu. „Numai că clasa politică din România trebuie să își asume responsabilitatea de a face ordine în finanțele din sistem. Deci bani sunt numai pentru salarii. Altminteri, cu cați bani avem, nu putem. Încercați sa va indepartați de București, de centrele universitare și vedeți cum arată un spital aflat la 200 de km de București. Și veți vedea că Bucureștiul e un fel de Elveție sanitară pentru România”, afirmă medicul.
Cine face reformele în sănătate?
Toate reformele majore de sănătate nu au fost făcute de miniștri nicăieri, au fost făcute de premieri, președinți, pentru că a atunci când faci o reformă a sănătății, sănătatea e atât de legată de tot ce înseamnă economia și finanțele unei țări și capacitatea de a evolua, încât trebuie ca cel care face acea reformă să aibă toată puterea în mână ca să o poată implementa”, a conchis dr. Florin Chirculescu, șeful secției de Cardiologie toracică de la Spitalul Universitar București.
- Etichete:
- sanatate
- medici
- spaga
- fiscalizarea mitei din spitale
- solutii pentru medici
- cati medici au plecat
- florin chirculescu
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News