Directorul Institutului Cantacuzino se retrage din funcţie

Data publicării:
cantacuzino-3

 

Anunţul lui Radu Iordăchel vine după mai multe discuţii cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, al Muncii şi Economiei, unde au încercat să găsească soluţii pentru redresarea Institutului, singura producător autohton de vaccinuri.

Concluzia a fost că partea de producţie a institutului trebuie transformată în societate comercială. Radu Iordăchel a mai fost demis de la şefia institutului Cantacuzino şi apoi repus în funcţie, după ce a a atacat decizia.

Oricum, până la repornirea producţiei, România va importa şi în această iarnă câteva sute de mii de doze de vaccin antigripal.

Singura soluţie pentru a redresa Institutul Cantacuzino este, în opinia autorităţilor, ca partea de producţie să fie transformată în societate comercială. Institutul a reintrat în atenţia Guvernului, după ce acum două săptămâni zeci de angajaţi au protestat pentru că şi-au primit salariile cu întârziere. Oamenii au cerut şi demisia directorului Radu Iordăchel.

Radu Iordăchel a fost demis de Ministerul Sănătăţii, anul trecut, dar a revenit în funcţie în februarie anul acesta, după ce a atacat decizia în instanţă. A fost a doua oară când a revenit în funcţie după ce a fost demis. Prima dată s-a întâmplat în anul 2011.

Declinul Institutului Cantacuzino coincide cu perioada în care a fost condus de Radu Iordăchel şi a început în 2010 când a rămas fără autorizaţii de producţie, deoarece nu mai respectă standardele impuse de Uniunea Europeană.

Un raport de audit întocmit de funcţionari din Ministerul Sănătăţii şi obţinut în exclusivitate de Digi24, în luna iulie, arată dimensiunea dezastrului.

„În primul rând, achiziţiile publice s-au făcut fără a ţine cont de bani. S-au cumpărat softuri şi aparatură IT cu preţuri şi de 3 ori mai mari faţă de ce se găsea pe piaţă.

Pentru pagina de internet a institutului s-au plătit mii de euro, dar nu e gata nici acum. De asemenea, o firmă a câştigat cotractul pentru înfliolarea vaccinului antigripal, deşi institutul are un aparat, pe care a dat 160 de mii de euro şI care făcea exact acelaşi lucru. Astfel de afaceri păguboase au dus la prăbuşirea Institutului, au constatat cei care au realizat controlul.

Şi din cauză că nu a mai produs vaccinuri, doar pe cel antigripal şi nici acela în fiecare sezon, institutul s-a înglodat în datorii. În prezent, acestea au ajuns la 20 de milioane de lei”, potrivit documentului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Familia din Rusia care a trăit 40 de ani complet izolată de lume: nu auzise de Al Doilea Război Mondial și...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Anca Țurcașiu, val de reacții pe rețelele sociale după ce s-a fotografiat alături de iubit: „Până la urmă...
Film Now
Următorul James Bond „va oferi ceva diferit”. Actorul ales va trebui să aibă în vedere un contract pentru cel...
Adevarul
„Corecția” barbară pe care un bărbat i-a aplicat-o soției: I-a tăiat părul cu toporul, a ras-o în cap şi a...
Newsweek
VIDEO Momentul în care Ucraina atacă prima oară Rusia cu rachete SUA de 10.000.000$. Ce a lovit?
Digi FM
Colin Farrell, cuvinte de laudă după ce a filmat câteva zile la București: „Cele mai uimitoare cafenele!”...
Banner electoral cu Nicolae Ciucă pe un câmp în apropierea Autostrăzii A2,
Dosar privind finanțarea panourilor pentru promovarea cărții lui Nicolae Ciucă. Precizările DNA și reacția...
Digi Animal World
Descoperirea făcută de un cuplu în dormitor, atunci când s-a întors de la muncă: „Doar în Australia poți...
Film Now
Paul Teal, actorul din „One Tree Hill”, a murit la doar 35 de ani. Logodnica lui: „O parte din mine a murit...
UTV
Christina Aguilera, imagine rara alaturi de logodnicul ei, Matt Rutler, si cei doi copii, Max si Summer