Oamenii se bazează în general pe datele de pe ambalaj pentru a vedea când mâncarea expiră, chiar și pentru ouă, dar datele inscripționate sunt adesea destul de arbitrare și nu sunt corelate cu datele de expirare. Dacă ați aruncat ouăle pe baza datelor de pe produs, există posibilitatea să fi aruncate ouă bune pentru consum.
©FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
Ochii și nasul sunt cele mai bune instrumente pentru a determina prospețimea cărnii, a diferite produse sau ierburi, dar nu putem să ne folosim simțurile pentru a testa un ou înainte de al sparge.
De cele mai multe ori, ouăle sunt încă bune pentru consum chiar dacă datele indică că sunt expirate și trebuie aruncate. În cazul în care doriți să testați cât de proaspete sunt, vă arătăm câteva metode pentru testarea acestora.
Testul prin plutire
Umpleți un bol cu apă rece și puneți ouăle în bol. În cazul în care se scufundă în partea de jos și stau pe fundul bolului, atunci acestea sunt foarte proaspete. Dacă sunt vechi de câteva săptămâni, dar încă sunt bune de mâncat, ele se vor ridica și se vor înclina într-un oarecare unghi. În cazul în care plutesc la suprafață , acestea nu mai sunt comestibile.
Testul prin agitarea oului
Dacă ții un ou la nivelul urechii și îl agiți, îl poți testa pentru prospețime. Dacă din ou se aude un zgomot ca și cum ai agita apa, atunci acesta nu este comestibil.Dacă agiți oul și nu se aude nimic din interior, atunci acesta este proaspăt și comestibil.
Testul prin spargerea oului
Dacă nu aveți nevoie de coaja de ou intactă , puteți sparge oul de o placă sau altă suprafață plană pentru a testa prospețimea acestuia. Dacă este în stare proaspătă , gălbenușul trebuie să fie galben strălucitor sau portocaliu, iar albușul nu ar trebui să se răspândească mult . Dacă nu sunteți sigur puteți să îl mirosiți: ouăle proaspete nu ar trebui să aibă miros. Dacă gălbenușul este plat și albușul este subțiat, atunci oul este vechi.