Ministerul Sănătății a oferit același răspuns ca aproximativ o lună în urmă, situația o să se rezolve în curând, însă aceasta persistă de câteva luni.
Reprezentanții ministerului au precizat că vor veni tranșe de vaccin, situația fiind aceeași și la nivel european . Este o problemă cu aprovizionarea în toate țările din Uniunea Europeană și se așteaptă rezolvarea în câteva zile.
Sunt aproape 4 luni de când există această criză în România, aproape 30.000 de copii au rămas neimunizați.
Pentru vaccinurile antitetanos și antirabic s-au mai primit tranșe de către spitale, însă situația este acută în continuare la nivelul întregii țări .
Digi24 a semnalat lipsa vaccinurilor încă de luna trecută. Iar atunci, responsabilii Direcţiei de Sănătate Publică din Cluj spuneau că, în acest judeţ, serurile lipsec încă din noiembrie.
Vaccinul hexavalent ajută la prevenirea a şase boli : Hepatita B, poliomelita, difteria, tetanus, tuse convulsivă şi câteva tipuri de infecții respiratori. Părinţii se plâng că nu au soluţii.
„De unde să cumpăr acest vaccin dacă nu e scos pe piață , în farmacii.”
La Cluj-Napoca, problemele au început luna trecută. Medicii de familie au consumat toate dozele inclusiv rezervele.
Mihai Moisescu, director Direcția de Sănătate Publică Cluj: „DSP Cluj nu a mai putut distribui în luna decembrie vaccin hexacim.”
Dr. Emiliana Costiug, medic de familie: „Nu avem altă soluție decât să așteptăm şi să sperăm că se vor rezolva cât de repede. ”
Aceeaşi situaţie şi la Iaşi. Medicii spun că singura soluție este să se refacă schema de vaccinări când primesc serul. Efectul nu va mai fi același însă.
Dana Ștefana Popescu, medic de familie județul Iași: „Riscul cel mai mare este pentru copilul de două, patru luni, ca să contacteze tusea convulsivă, care are o evoluție foarte gravă și care poate duce la sechele foarte serioase.”
La Galaţi este nevoie de 400 de doze.
Valentin Boldea, purtător de cuvânt DSP Galați: „Ne confruntăm cu o situație aparte, deoarce 2000 de doze de vaccin hexavalent au fost redistribuite altor județe care au epuziat dozele.”
Mihaela Tănase, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii: „Este o problemă la nivel european. Există doar doi producători la nivel mondial care au solicitări foarte mari.”
Vaccinul hexavalent se administrează la vârstele de două, patru și 11 luni. Afectați sunt toți copii care s-au născut în ultimle trei luni și cei care mai au de făcut una dintre doze.