Şeful Secţiei Chirurgie de la Spitalul Ministerului Afacerilor Interne, Laurenţiu Beluşică, spune că epidemiologii ar fi aşteptat prea mult până să înceapă ancheta în cazul bebeluşilor din Argeş.
„Medicii epidemiologi trebuiau să meargă acasă la copii, la mame, la taţi, la sursele lor de alimentare, de apă. Aceşti medici trebuiau să ajungă la un rezultat în primele 48 de ore, Anchetă epidemiologică la pas, ca un detectiv, ajung la o definiţie, ajung la un focar şi acolo pun stavilă şi-l îngrădesc. Asta se face”, spune Laurenţiu Beluşică.
Ministrul Sănătăţii recunoaşte întârzierea, dar spune că vina nu este a epidemiologilor.
„Au fost emise ipoteze pentru care nu avem răspunsul. Prima dintre ele este distanţa la care a fost începută ancheta. În mod evident, aceşti germeni puteau să dispară între timp. Pe urmă, nu au fost identificaţi nici în coproculturi, probabil şi pentru că s-au administrat şi antibiotice”, declarăPatriciu Achimaș-Cadariu, ministrul Sănătăţii.
De la cazul primului bebeluş care a ajuns în spitalul din Piteşti şi până la declanşarea anchetei epidemiologice au trecut 10 zile.
Primul copil a ajuns la Spitalul de Pediatrie din Piteşti pe 29 ianuarie cu diaree. Părinţii ar fi refuzat internarea, iar două zile mai târziu când au revenit cu bebeluşul la spital, au fost trimişi la Bucureşti cu diagnostic sindrom hemolitic uremic.
În ciuda eforturilor medicilor de la „Marie Curie”, pe 4 februarie copilul moare. Între timp, la Spitalul de Pediatrie din Piteşti vin din ce în ce mai mulţi copii cu tulburări digestive. Pe 9 februarie, Direcţia de Sănătate Publică află din presă de numărul mare de cazuri şi de gravitatea lor. Anunţă Ministerul Sănătăţii care să înceapă o anchetă epidemiologică a doua zi.
Tot pe 9 februarie, 12 copii sunt transferaţi la Spitalul Marie Curie cu acelaşi diagnostic: sindrom hemolitic uremic, o boală gravă care atacă rinichii. Pe 15 şi pe 16 februarie alţi doi copii, internaţi „Marie Curie”, se sting din viaţă.
De altfel, directorul Spitalului de Pediatrie din Piteşti a fost amendat pentru că ar fi anunţat târziu autorităţile despre caz. Managerul are însă o altă variantă.
„Conducerea a primit pentru neraportare, iar asistenta pentru neasigurarea triajului în secţie”, spune Amalia Şerban, director adjunct al Direcţiei de Asistenţă şi Sănătate Publică.
Sancţiunea nu este de ajuns pentru premier.
Dacian Cioloş a recunoscut după vizita de la Spitalul de Pediatrie din Piteşti că au fost deficienţe în comunicare
„Trebuie să vorbim de două lucruri pe care va trebui sa le clarificăm- una e sursa, cauza epidemiei. E o situaţie foarte curioasă pentru că sunt copii care provin din zone diferite. Şi în al doilea rând problema care mă preocupă e circuitul info, cum s-au petrecut lucrurile odată ce copiii au ajuns la spital sunt deficiente”, spune Dacian Cioloş.
Sunt însă şi alte probleme.
„Prima concluzie a analizei noastre a fost că lipsesc epidemiologii, sunt prea puţini”, afirmă Patriciu Achimaş-Cadariu.
Specialiştii ar fi trebuit să identifice bacteria care i-a îmbolnăvit pe bebeluşi. Doar că spitalul de Pediatrie din Piteşti nu mai avea niciunul angajat când a apărut acest caz.
La Piteşti, premierul a aprins o lumânare pentru bebeluşii care au murit.
În sprijinul epidemiologilor români care caută sursa îmbolnăvirii au venit şi doi specialişti de la Centrul European de Control al Bolilor. Ei au fost deja la Spitalul Marie Curie.