Deputatul PSD Ioan Adam, pus sub acuzare în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, a încercat până în ultimul ceas să îşi convingă colegii să-l apere.
„Am scris chiar şi cărți la nivel de tratat, am scris în materia insolvenţei, în materia legii societăţilor comerciale. Am peste 50 de studii”, insista deputatul.
Strategia nu a dat roade. De după gratii, Ioan Adam a renunţat la mandatul de parlamentar.
Tot din arest preventiv şi-a dat demisia şi deputatul PNL Theodor Nicolescu. El este acuzat de procurorii DNA de luare de mită şi abuz în serviciu în dosarul ANRP.
O situaţie similară şi în Senat. Darius Vâlcov a fost lăsat fără imunitate și a ajuns în arest pentru trafic de influenţă şi spălare de bani.
Tot de după gratii i-a încetat mandatul şi Monicăi Iacob Ridzi. A fost condamnată definitv pentru fapte de corupţie comise pe vremea când era ministru al Tineretului.
Alţi parlamentari şi-au dat demisia preventiv. La începutul acestei sesiuni, Miron Mitrea a renunţat la funcţia pe care o deţinea de aproape 20 de ani. După demisie, a urmat verdictul: Miron Mitrea a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare pentru luare de mită.
Şi Oana Niculescu Mizil, iubita primarului suspendat al sectorului 5, Marian Vanghelie, a plecat din Parlament după ce a fost acuzată de fapte de corupţie.
Un caz atipic este cel al deputatului UDMR Marko Attila. El şi-a trimis demisia electronic în 1 aprilie, chiar înainte ca deputaţii să supună la vot o a doua cerere de arestare trimisă de procurori. Parlamentarul, acuzat de abuz în serviciu în dosarul ANRP, a fugit în Ungaria la finalul anului trecut.
Lui Petre Roman i-a încetat mandatul după ce a fost declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate.
Au trecut cinci luni de atunci, iar deputatul încă se luptă să fie repus în funcţie.
Pe lista aleşilor siliţi de justiţie să-şi dea demisia sunt şi deputaţii Marcu Nicu şi Ion Diniţă. Doar trei deputaţi au plecat din Parlament din motive precum starea de sănătate ori numirea în alte funcţii.