foto: InquamPhoto / Octav Ganea
Traian Băsescu a anunțat, marți, că partidul pe care l-a fondat, PMP, va absorbi într-o săptămână UNPR, după ce progresiștii au plecat în număr important la PSD, iar UNPR-ul condus de Valeriu Steriu a rămas un partid care nu mai are opțiuni pro-PSD.
„Vrem fuziune cu un partid în care parlamentarii nu mai au opțiune spre PSD”, a declarat Traian Băsescu într-o conferință de presă, în care a anunțat că posturile de conducere după fuziune vor fi distribuite proporțional 50-50.
Fostul președinte a mai spus că distribuția puterii în teritoriu a noului partid, care va păstra denumirea, sigla și imnul PMP, va fi echilibrată. În același timp însă, a adăugat Băsescu, fiecare dintre cele două formațiuni își va menține în adminisrația locală alianțele deja încheiate pentru conservarea unor funcții in Consiliile județene sau de viceprimari fie cu PSD, fie cu PNL.
Absorbția UNPR, formațiune care a eșuat după alegerile locale în stabilirea unor alianțe pentru parlamentare și cu PNL, și cu PSD, marchează practic dispariția acestei formațiuni, după retragerea din partid și, din toamnă, și din politică, a fondatorului său, Gabriel Oprea, urmărit în două dosare penale și acuzat de plagiat.
”Va fi o distribuţie echilibrată a puterii în teritoriu. Pentru că analiza pe care o facem de două săptămâni ne arată că acolo unde Partidul Mişcarea Populară este puternic, sunt slăbiciuni mai mari la UNPR, şi unde Partidul Mişcarea Populară este slab, a avut rezultate slabe la alegeri, este mai puternic UNPR. Avem o soluţie echilibrată de 50% – 50%. Vă mai pot spune că PMP-ul actual are doi prim-vicepreşedinţi, noul partid va avea patru prim-vicepreşedinţi pe care îi va desemna UNPR până miercuri. Drept pentru care, în conformitate cu statutul nostru, am semnat cu domnul preşedinte Steriu acordul de fuziune”, a mai spus Băsescu.
Întrebat ce se va întâmpla cu Gabriel Oprea care, potrivit statului UNPR, este preşedinte de onoare, Băsescu a spus: ”Nu e membru al noului partid Gabriel Oprea. După fuziune nu mai e partidul, rămâne cu onoarea”.
Din declarațiile celor doi lideri, Traian Băsescu și Valeriu Steriu, reiese că structurile de filiale din teritoriu ale celor două formațiuni se echilibrează. Astfel, PMP, care a avut un scor la locale de 4.6%, a înregistrat acest rezultat participând singur în alegeri și doar în aproximativ jumătate din județe.
La rândul său, UNPR, care a obținut 300.000 de voturi la locale, a participat de unul singur în cîteva circumscripții, în general în orașe mici, iar în majoritatea localitățăilor, ca și la Consiliile județene și locale, a mers împreună cu PSD.
Valeriu Steriu reprezintă în acest moment o formațiune cu circa 25 de parlamentari, jumătate dintre aceștia migrînd, după alegerile locale, la PSD.
Steriu a mai arătat că formațiunea viitorul PMP va fi un proiect menit să echilibreze cele două mari forțe politice – PSD și PNL. El a mai spus că printre prioritățile PMP se vor afla dezvoltarea capitalului autohton și agricultura.
Potrivit lui Traian Băsescu, fuziunea a fost votată în unanimitate de reprezentanții celor două formațiuni, după o negociere care a durat două săptămâni. Congresul de fuziune va avea loc săptămâna viitoare, când se va alege un președinte comun și patru prim-vicepreședinți, cei de la PMP fiind Cristian Diaconescu și Sigfried Mureșan.
Anunţul privind conferinţa de presă de la ora 18:00 a lui Traian Băsescu a fost făcut pe contul de Facebook al PMP.