Doar 20 de milioane de lei au mai rămas în Fondul de rezervă al Guvernului. Suma pe care Executivul o putea folosi pentru situaţii de urgenţă a fost de 30 de ori mai mare, însă banii au fost împărţiţi discreţionar. Cele mai importante sume s-au dus către autorităţile locale, în timp ce situaţiilor de urgenţă le-au revenit mai puţin de două procente din total.
10 milioane de lei au fost daţi de Guvern din Fondul de urgenţă doar pentru finalizarea spitalului municipal din Bacău. Viceprimarul Mihai Sustac spune că banii i-au fost promişi de Crin Antonescu, cu toate că municipalitatea avea deja un credit pentru proiect.
„În urma vizitei pe care a avut-o la Bacău, la invitaţia domnului primar Romeo Stavarache, (Crin Antonescu) a promis că va susţine finalizarea acestui spital”, a declarat pentru Digi24 Mihai Sustac.„Ne-ar mai trebui undeva la 8-10 milioane de euro. Noi avem şi un plan de rezervă, avem un împrumut bancar din care nu s-a tras nimic deocamdată. Speram că anul viitor, dacă s-a început aşa de bine colaborarea cu Guvernul României, să putem obţine finanţare în continuare pentru a putea finaliza acest spital şi să nu tragem nimic din acel credit”, a detaliat viceprimarul.
Tot zece milioane de lei a primit şi primăria din Fălticeni, după vizita făcută aici de premierul Victor Ponta.
„De doi ani de zile ne străduim să obţinem aceşti bani. Dacă vă amintiţi, la vizita premierului în Suceava, premierul Victor Ponta a spus că printre priorităţi există şi această investiţie”, arată Alexandru Rădulescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava.
Aşa că, în ultima lună, Guvernul a tot împărţit bani din Fondul de rezervă.
La începutul anului, erau acolo 207 milioane de lei, iar prin cele două rectificări bugetare suma a crescut de 2,5 ori:
Fond iniţial: 207 milioane lei.
Prima rectificare bugetară: + 76,55 milioane lei.
A doua rectificare bugetară: + 273,75 milioane lei.
Total - 557,3 milioane de lei.
La fel de repede s-au şi evaporat, scrie Gândul.info. Peste 120 de milioane de lei s-au dat doar în ultima şedinţă de Guvern, după cum urmează:
- 100 de milioane pentru primării prin Ministerul Dezvoltării;
- 20 de milioane pentru biserici prin Secretariatul pentru Culte;
- 12 milioane pentru Ministerul de Interne;
- 15 milioane pentru CJ Cluj;
- 1,8 milioane pentru Ministerul Apărării;
- 20.000.000 de lei pentru Spitalul Municipal din Fălticeni, judeţul Suceava, şi cea de la Spitalul Municipal Bacău;
- 75.000.000 de lei pentru Ministerul Afacerilor Interne, reprezentând 50% din acoperirea fondurilor pentru uniformele poliţiştilor;
- 25.905.000 de lei pentru şcoli din mai multe judeţe şi din municipiul Bucureşti - plata unor restanţe legate de indexări şi drepturi salariale câştigate în instanţă;
- HG 954/2013 - Ministerul Sănătăţii - alocarea a 231.000 de lei pentru prima fază a programului de specializare a medicilor de la „Marie Curie” în chirurgie infantilă cardiacă, în Italia.
În total, în 2013, peste 160 de milioane de lei au ajuns la autorităţile locale din fondul de rezervă.
Solicitări de la primari mai sunt însă multe: „Am peste 100 şi ceva de cereri şi, în funcţie de banii pe care îi primim, le alocăm bani. Există un departament la Ministerul Dezvoltării care analizează oportunităţile... Dacă aveam bani, le dădeam la toţi”, explica Liviu Dragnea pe 2 decembrie.
Fondul de rezervă al Guvernului ar trebui folosit pentru situaţiile de urgenţă. Paradoxal, tocmai situaţiilor de urgenţă le-au mai revenit mai puţin de două procente din suma totală:
- Repararea unor diguri - 7 milioane de lei;
- Primării afectate de inundaţii - 27.000 lei;
- Repatrierea victimelor din Muntenegru - 661.000 lei;
- Ajutor pentru Guvernul din Filipine - 493.000 lei.
Cheltuirea unor sume mari din acest fond pentru proiecte ale autorităţilor locale este însă un obicei vechi al guvernanţilor. Cel mai mare Fond de rezervă a fost înregistrat în 2008, în timpul guvernării Tăriceanu: 4 miliarde de lei.
Fondurile puse la dispoziţia Guvernului, potrivit Gândul.info:
2008: 4,03 miliarde lei;
2009: 2,58 miliarde lei;
2010: 2,58 miliarde lei;
2011: 2,13 miliarde lei;
2012: 1,38 miliarde lei;
2013: 0,56 miliarde lei.