Codul vrajbei noastre. Victor Ponta, contraatac la adresa președintelui 

Data publicării:
IOHANNIS PONTA media-2

FOTO: Facebook Klaus Iohannis

Şeful statului a retrimis proiectul în Parlament motivând că România nu-şi permite, în acest moment, atât de multe reduceri de taxe. Premierul contraatacă și îi reamintește lui Klaus Iohannis că a fost de acord cu mărirea alocațiilor pentru copii fără să-și pună problema surselor de finanțare. În acelaşi timp, Codul fiscal a provocat o dispută între guvernatorul BNR şi premier. Prim-ministrul este iritat că Mugur Isărescu a criticat public măsurile de relaxare fiscală, cu toate că, spune acesta, ar fi avut un alt punct de vedere înainte ca actul normativ să treacă de Parlament. Luni seara, la Digi24, purtătorul de cuvânt al BNR a nuanțat poziția guvernatorului. Iar ministrul de finanțe a declarat, tot la Digi24, că liberalii l-au asigurat că vor vota Codul în varianta nemodificată.

„Ideal ar fi fost să se discute sau cei care aveau opinii negative să și le spună înainte”, a declarat Victor Ponta. Întrebat dacă guvernatorul BNR i-a spus că nu e de acord cu Codul, Victor Ponta a răspuns: „Nu, normal că nu, credeți că mi-a spus în secret? Nu, nu a spus nimeni că nu e bun Codul, toată lumea a fost de acord, după aia s-au răzgândit”, s-a plâns premierul.

La sfârșitul săptămânii trecute, după ce BNR a transmis că nu intervine în războiul Palatelor pe tema Codului fiscal, Mugur Isărescu îşi expunea obiecţiile.

„Pachetul acela de măsuri de reduceri de taxe și impozite este, din punct de vedere economic și financiar, este inaplicabil. Nu tai și pe urmă măsori. Tăiem taxele și apoi ne apucăm să vedem dacă mai putem să tăiem și la cheltuieli?”, a declarat guvernatorul Mugur Isărescu.

Luni, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a nuanţat, la Digi24, declaraţiile guvernatorului.

Se creează o anumită confuzie, că toată discuția e în termeni de pro sau contra Codului fiscal. Vreau să vă spun că niciodată guvernatorul Isărescu nu a spus explicit și nici măcar implicit că nu e de acord cu Codul fiscal. Nu apare așa ceva în niciuna dintre intervențiile domniei sale. Ceea ce apare este o discuție despre oportunitatea tuturor măsurilor, celor șase măsuri de relaxare fiscală, la dimenisiunea la care sunt introduse în Codul fiscal”, a spus Dan Suciu.


Discuții pot apărea în dozajul relaxării fiscale”, a insistat purtătorul de cuvânt. Pe de altă parte, el a arătat că în momentul discutării legii în Parlament, criza din Grecia nu ajunsese la un nivel atât de acut. „Situația de pe piețele internaționale e acum liniștită, dar impactul pe termen lung e greu de estimat. Nimeni nu știe dacă peste câteva luni vom fi într-o situație la fel de relaxată”, a avertizat Dan Suciu.

Declaraţia guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, a intervenit după ce Klaus Iohannis a retrimis legea pentru reexaminare la Parlament, nemulţumit că măsurile Codului fiscal ar avea implicaţii majore în următorii ani asupra bugetului. În prealabil, președintele discutase cu guvernatorul și a dat încă din 15 iulie semnalul că nu va promulga legea, într-un discurs rostit la un eveniment organizat de Banca Națională.

„Nu știu cum s-a strecurat aprecierea că acest Cod fiscal ar revoluţiona finanţele României prin simpla reducere a unor impozite”, spunea atunci președintele.

Şeful statului susţinea, de fapt, că nu este oportun deocamdată să se reducă TVA-ul la 19%.

Codul Fiscal a trecut fără probleme de Parlament la sfârșitul lunii iunie.

Acum partidele trebuie să se repoziţioneaze la vot în legătură cu acest proiect. Deja PSD a anunţat că susţine proiectul aşa cum a fost adoptat iniţial de Parlament, aşa că sunt mari şanse ca acesta să ajungă neschimbat la preşedinte.

Nu avem niciun element care să ne facă să ne schimbăm opinia, în perioada următoare Ministerul Finanțelor va face din nou o analiză privind sustenabilitatea măsurilor, dar neavând nimic nou care să se fi întâmplat, nu avem nimic nou care să ne schimbe părerea”, a spus președintele interimar al PSD, Liviu Dragnea.

Însă opoziţia dă semne că ar putea să îşi schimbe votul şi propune o dezbatere pe tema Codului fiscal.

Nu s-a pus problema să votăm împotrivca Codului fiscal, au fost ridicate semnele de întrebare din partea Consiliului Fiscal, BNR, Președinție, credem că trebuie făcută o analiză înainte de votare”, a spus copreședintele PNL. Alina Gorghiu.

Pe de altă parte, ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, spune că a primit asigurări de la „colegii” liberali că în Parlament aceștia vor vota fără modificări Codul fiscal.

Codul fiscal va fi adoptat de Parlament și este foarte bine de văzut ca fiecare coleg din opoziție care a votat Codul inițial dacă cumva are și de ce are o altă opinie. Eu din ce am văzut la colegii din PNL – că până la urmă toți suntem colegi – toți au spus că votează în formula inițială, a spus ministrul Eugen Teodorovici, duminică seara, la Digi24. Întrebat de Luca Niculescu dacă liberalii sunt dispuși să facă aceasta riscând să îl supere pe președintele Klaus Iohannis, Eugen Teodorovici a răspuns: „Dar ce treabă au una cu alta? Noi presupunem că nu mai există legătură între Cotroceni și PNL. Cel puțin așa sperăm cu toții, nu așa cum a fost în ultimii zece ani de zile”.

„Domnule, hai s-o aprobăm. Găsim noi banii!”

În disputa pe Codul Fiscal, premierul Victor Ponta îi reaminteşte preşedintelui că, recent, a susţinut măsuri al căror impact bugetar nici măcar nu era cunoscut. Într-o emisiune televizată, luni seara, şeful Guvernului a dat ca exemplu dublarea alocaţiilor pentru copii, propusă de PNL şi acceptată fără discuţii de şeful statului.

Premierul a spus că şeful statului a susţinut necondiţionat propunerea PNL de dublare a alocaţiilor, chiar dacă nimeni nu ştia atunci care va fi impactul bugetar al acestei măsuri.

Am sunat la Ministerul de Finanţe şi am întrebat câţi bani sunt, dacă suntem de acord, după care l-am sunat pe domnul preşedinte Iohannis. I-am zis că avem această problemă, ce părere aveţi, cum să procedăm? Preşedintele mi-a zis: Domnule, hai să o aprobăm. Găsim noi banii. Şi a promulgat-o pe 1 iunie. Atenţie, atunci nici măcar nu fusese întrebat Ministerul de Finanţe dacă are vreo estimare câţi bani”, a declarat Victor Ponta.

Totodată, şeful Guvernului a ţinut să sublinieze că imediat ce preşedintele a retrimis în Parlament Codul fiscal, ministrul de finanţe s-a oferit să meargă la Cotroceni. „Ministrul de Finanţe a cerut să discute, dar nu a vrut preşedintele”, susține Victor Ponta.

Peste o lună, parlamentarii vor veni din vacanţă şi, cel mai probabil, vor vota Codul exact aşa cum e şi acum. Vorbim despre legea care poate face economia să zbârnâie sau, dimpotrivă, poate s-o pună pe chituci.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„La populaţie oprim pur şi simplu atât energia electrică, cât şi gazele”: Cinismul lui Ceauşescu în iarna...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Mândria supremă a Antoniei sunt copiii ei: "Cea mai mare realizare a mea". Reacțiile urmăritorilor: "Ce...
Film Now
Kaley Cuoco, schimabare radicală de look. Cum arată azi celebra Penny din „Big Bang Theory”
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în...
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Johnny Depp: Toată lumea a fost împotriva mea. Nu am resentimente sau vreo rezervă de ură
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”