Fost deputat PPDD şi actual social democrat, Radu Popa este în topul chiulangiilor din Parlament. În perioada martie - aprilie, a avut 24 de absenţe nemotivate. Practic, mai mult n-a fost prin Parlament.
„În perioada februarie-martie-aprilie am avut niște probleme în familie. Nu am fost informat cu privire la aceste absențe. Din când în când mai primeam câte un telefon de la oameni din departamentul tehnic. Îmi pare rău că le-am contabilizat pe toate”, a spus Radu Popa, deputat PSD.
Unii aleşi dau vina pe televiziuni, despre care spun că nu îi lasă să îşi facă treaba. Cum? Îi invită la emisiuni. Şi aşa ajung aleşii în platouri TV, în loc să meargă în Parlament.
„Chiar dumneavoastră din media invitați parlamentari în timpul dezbaterilor. În aprilie am fost la Bruxelles la forumul pe agricultură”, spune un alt parlamentar cu absențe, Valeriu Steriu.
În urmă cu două luni, deputatul Marius Manolache susţinea că nu poate fi pus semnul egal între un demnitar şi un cetăţean obişnuit şi tocmai de aceea aleşii merită pensii speciale. După ce a fost sancţionat pentru absenţe, vede cu totul altfel lucrurile.
„Toată lumea mai greșește. Omul e supus greșelii. Cred că ar trebui să fim ultimii cărora să ni se mărească salariile, nu? Așa e corect”, a spus deputatul.
Amenda de 1% din indemnizaţie pentru fiecare zi de absenţă nu e mare pierdere pentru unii aleşi.
„Am lipsit din motive întemeiate. Probabil am avut treabă în organizație, acolo. Nu chiulesc de fel, dacă se taie din indemnizație, asta e viața. Dacă putem să ajungem, bine, dacă nu putem ajunge şi ni se taie... asta e”, spune Claudiu Manda.
„Sunt de acord cu orice sancțiune se aplică din acest punct de vedere”, spune și independentul Aurelian Mihai.
Campionul absenţelor în Camera Deputaţilor este însă deputatul Sebastian Ghiţă. În martie şi aprilie, lunile vizate de ancheta internă a deputaţilor, parlamentarul are 27 de absenţe.
În luna iunie, când DNA i-a impus interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu, el a contestat tocmai dreptul său de a-şi exercita mandatul de parlamentar. Şi adunase deja absenţele.
Indemnizaţia unui ales pleacă de la 4.500 de lei. La aceasta se adaugă o sumă de aproximativ 10.000 de lei pentru cabinetele parlamentare, dar şi bani pentru cazare, deplasări şi telefoane mobile.