Actualizare: Compania UTI a remis un comunicat de presă privind perchezițiile efectuate de către DIICOT. Potrivit acestui comunicat, Ioan Oboja a încetat orice relație cu grupul UTI din 2011 și compania va coopera cu autoritățile, furnizând orice informație solicitată de anchetatori.
Comunicatul integral remis de către grupul UTI:
„Poziția UTI cu privire la menționarea companiei în articolele de presă referitoare la ancheta DIICOT
Cu privire la menționarea companiei UTI în materialele de presă referitoare la ancheta DIICOT, publicate în data de 1 iunie 2016, facem următoarele precizări pentru o informare corectă a opiniei publice:
-
Persoana menționată ca fiind vice președinte UTI și vizată direct de anchetă a încetat orice relație cu grupul UTI încă din anul 2011.
Grupul de firme UTI nu a făcut obiectul acțiunilor întreprinse de autorități astăzi, 1 iunie 2016, și nu au avut loc percheziții la niciun sediu UTI.
Asigurăm opinia publică că vom coopera cu autoritățile în vederea stabilirii adevărului, furnizând orice informație este solicitată de organele de anchetă.
Direcţia Comunicare Corporatistă”
În imaginile apărute de la perchezițiile asupra grupului UTI apar și mașinile Poliției de Frontieră deoarece majoritatea ilegalităților comise de vicepreședintele UTI se făceau în biroul companiei care se afla în incinta aeroportului Otopeni.
Din probatoriul procurorilor rezultă că vicepreședintele UTI a încheaiat mai multe contracte cu firmele cu care tot el le-a înființat, contracte care vizau anumite lucrări la aeroportul Otopeni, lucrări de care nimeni nu avea nevoie. Practic,contractele fictive pentru care UTI plătea sume importante de bani.
În total UTI a platit către acele companii 28 de milioane de lei. Sunt perchezitii și în alte locații, iar mai multe audieri vor fi făcute în cursul zilei la DIICOT București.
Acuzațiile aduse sunt de evaziune fiscală și de grup infracțional organizat. În acest moment au loc mai multe percheziții în localități din jurul Bucureștiului dar și în sediul UTI din interiorul aeroportului Otopeni.
Perioada infracțională stabilită de procurori este între 2009 și 2011, iar angajați ai companiei UTI dar și vicepreședintele grupului ar fi creat un mecanism prin care ar fi reușit să scoată sume importante de bani din companie prin crearea unor contract fictive. În acest mod ar fi evitat plata unor taxe către stat.
Urmează să se facă audieri în această dimineață. Evaziunea fiscală stabilită de către procurori este de 21 de milioane de lei.
Procurorii susțin că se extrageau sume importante de bani din companii aflate în stare de insolvență sau lichidare, folosindu-se de încheierea unor contracte cu valoare foarte mare între acele companii și UTI.