RECHIZITORIU #COLECTIV | 174 de pagini despre moarte, nepăsare şi erori

Data publicării:
COMEMORARE CLUB COLECTIV agerpres 8074634
0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Cele patru camere de supraveghere din club au surprins minutele teribile în care zeci de oameni au ars de vii şi câteva sute s-au luptat să traiască. Au alergat şi s-au călcat în picioare la propriu ca să ajungă spre singura ieşire din local. Criminaliştii şi experţii de la institutul de protecţie antiexplozivă au analizat fiecare cadru al filmărilor şi timp de aproape o jumătate de an au reconstituit tragedia. În laboratoare, cu ajutorul computerelor, şi cu ajutorul mărturiilor făcute de supravieţuitori.

„Am văzut că în acest timp focul se extinsese pe tavan, pe buretele aflat în spatele grilajului din scândură. Am strigat la oamenii din club să iasă şi am plecat şi eu către ieşire. În zona containerului s-a creat îmbulzeală, iar eu strigam mereu să fie calmi şi să ieşim cât mai fluent.”

sursă: Rechizitoriul procurorilor, declarația paznicului

 „Flăcările din tavan ardeau intens şi se îndreptau către sol. În acel moment mi-a luat foc părul, am încercat să-l sting cu mâinile, am suferit arsuri la nivelul membrelor superioare.”

sursă: Rechizitoriul procurorilor, declarația unei victime

Concluziile experimentelor făcute de investigatori au fost adunate în dosarul de aproape 200 de pagini pe care procurorii şi poliţiştii îl vor pune în scurt timp pe masa judecătorilor. Specialiştii spun că la începutul incendiului flăcările s-au propagat cu o viteză de peste trei metri pe secundă. Buretele şi celelalte materiale din care era construit tavanul s-au topit aproape instantaneu. Focul a ars în două etape: prima violentă, cu temperaturi de peste 900 de grade Celsius. A doua, mai lentă, în care materialele ce acopereau pereţii s-au topit şi i-au ars pe cei care se târau spre ieşire.

„Au fost identificate următoarele gaze: acid cianhidric, monoxid de carbon, dioxid de carbon, metan, etan, propan, acid clorhidric în cazul contaminării probei cu adeziv.”

sursă: Rechizitoriul procurorilor

O mulţime de nereguli şi neglijenţe au făcut ca 64 de oameni să îşi piardă viaţa. Anchetatorii amintesc de calitatea proastă a materialelor folosite în local. Proprietarii au preferat cea mai ieftină variantă pentru antifonare, spune unul dintre cei care s-au ocupat de lucrări. Bărbatul le-a declarat poliţiştilor că plăcile nu erau ignifugate şi pentru fiecare metru pătrat s-ar fi plătit mai puţin de 10 lei. Clubul Colectiv avea foarte puţine extinctoare, şi acelea cu termenul de valabilitate depăşit, şi nu era dotat cu sistem de alarmare şi de stingere a incendiilor.

Vinovaţi pentru toate acestea, spun procurorii, ar fi Alin Anastasescu, Cătălin Gancea şi Costin Mincu. Sunt acuzaţi de ucidere din culpă în formă agravată şi că nu au luat măsurile obligatorii pentru securitatea clienţilor din clubul pe care îl administrau.

În actele de trimitere în judecată, apar şi alte trei nume. Niţă Daniela Ioana, Viorel Zaharia şi Moise Marian. Cu toţii s-au ocupat de spectacolul de artificii.

„Nu a realizat instruirea lucrătorilor pirotehnişti Zaharia Viorel şi Moise Marian cu privire la activitatea de spectacol pirotehnic ce urma să se desfăşoare la noul loc de muncă în Clubul Colectiv. Totodată, inculpata nu a asigurat instrucţiuni de utilizare în limba română a articolelor pirotehnice.”

sursă: Rechizitotiul procurorilor

Într-un alt dosar deschis după tragedia Colectiv sunt cercetaţi şi Cristian Popescu Piedone, fost primar al sectorului patru, doi subalterni şi doi foşti angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti.


0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Rechizitoriul cuprinde 171 de pagini în care este descris ce s-a întâmplat în urmă cu șase luni la Colectiv. Pentru prima dată se pot vedea și capturi video, pozele făcând parte din rechizitoriu. Sunt peste 25 de poze surprinse de camerele video, multe nu sunt clare, deoarece nivelul flăcărilor dar și căldura intensă au afectat camerele de luat vederi. În rechizitoriu se menționează că s-au atins și temperaturi de 900 de grade celsius.

Cele șase persoane sunt acuzate de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și neluarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă.

Potrivit rechizitoriului una din cele două uși era blocată iar cei prinși înăutru s-au chinuit minute bune până au reușit să deschidă acea ușă.

Extinctoarele erau expirate încă din anul 2014 potrivit anchetatorilor. Studiile făcute de specialiști și trecute în rechizitoriu arată ca flacările s-au propagat până la tavan în 33 de secunde, pe suprafața întregului tavan cu o viteză de 3.5 m pe secundă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pericolul îngheţului pentru agricultură şi livezi. Pagubele aşteptate după ninsorile şi gerul din aceste zile
Digi FM
Eminem a devenit bunic. Fiica sa, Hailie Jade, a născut un băiat. Numele ales pentru bebeluș, o surpriză...
Pro FM
Paul Rudd, emoționat ca un „puști de 15 ani” când Miley Cyrus i-a strigat de pe scenă că-l iubește
Film Now
Cei mai în vogă actori de la Hollywood, confirmați în rolurile celor patru membri The Beatles. O experiență...
Adevarul
„Acolo o omoară pe sora mea”. Ce spune acum băiatul care, în urmă cu 17 ani, își condamna mama la închisoare...
Newsweek
A început marea „privatizare” a Poștei Române. Cine va mai aduce pensia pentru 2.400.000 pensionari?
Digi FM
Kathleen Turner, actrița din „Giuvaierul Nilului”, de nerecunoscut. Vedeta în vârstă de 70 de ani se...
Digi World
Cum pot contribui smartphone-urile la detectarea timpurie a depresiei și anxietății
Digi Animal World
O pisică pierdută de cinci ani s-a întors la familia ei chiar de Ziua Mamei: „A fost un miracol”
Film Now
Brigitte Bardot, confesiuni la 90 de ani: „Am un temperament de foc, e greu să fiu doborâtă”. Cum arată o zi...
UTV
Romina Gingașu răspunde zvonurilor despre divorțul de Piero Ferrari. „Presiunea în cuplul nostru vine din...