Apelul a fost făcut cu vizibilă emoție în glas, în încheierea unei alocuțiuni rostite la Palatul Cotroceni în fața noilor absolvenți ai INM. El a arătat că în cei nouă ani de mandat a semnat 2.999 de decrete de numire de magistrați în funcție și că nu există un procuror sau un judecător care să poate spune că în acești nouă ani a fost sunat de președinte. „Am aflat (despre sentințe - n.r.) de la televizor, ca orice cetățean”, a subliniat Traian Băsescu.
Discursul său a fost o pledoarie pentru independența justiției și le-a cerut tinerilor magistrați să-și apere independența și să nu se lase influențați de presiunile din partea politicului. „Este un lucru rău, v-aș ruga să nu vă amăgiți”, a îndemnat președintele. „Noi toți la un loc nu putem face pentru țară cât puteți face dumneavoastră, dacă vă mențineți spiritul de independență”, le-a mai spus șeful statului tinerilor absolvenți ai Institutului Național al Magistraturii.
Traian Băsescu i-a îndemnat pe tinerii magistrați să citească rapoartele Comisiei Europene referitoare la justițiepentru a avea o imagine exactă a modului în care este percepută țara noastră. Președintele a arătat că cea mai mare valoare din portofoliul de valori europene este justiția și numai țările care au o justiție dreaptă și eficientă se bucură de succes.
Șeful statului a îndemnat la solidaritate de breaslă și le-a cerut magistraților să susțină legile care protejează drepturile omului, dar în aceleași timp, să nu tolereze legi în care ar fi favorizat infractorul și ar face ca statul să nu mai poată lupta împotriva terorismului, crimei organizate, grupurilor infracționale, traficului de droguri și persoane.
„Vorbiți între dumneavoastră, numai așa puteți duce la capăt misiunea puterii judecătorești. O țară care nu are o justiție puternică este o țară care nu are viitor”, a punctat șeful statului.