Preşedintele Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti, la Digi24: Verificăm cum s-au girat lucrările deţinuţilor. Chestiunea priveşte şi înalţi prelaţi ai Bisericii

Data publicării:
marian popescu comisia etica universitatea bucuresti agerpres 13.1.2016

 

Marian Popescu - FOTO: Agerpres

Invitat la Digi24, preşedintele Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti a precizat că din iulie 2015, într-o conferinţă de presă, a cerut eliminarea din lege a paragrafului care permite reducerea pedepsei pentru deţinuţii care realizează lucrări ştiinţifice în închisori.

Nu mă aşteptam, personal, ca fenomenul să ajungă la amplitudinea de acum”, a afirmat Marian Popescu.

„Lucrurile nu pot fi separate, colegii din aceste situaţii au fost solicitaţi de deţinuţi în calitatea lor de profesori ai Universităţii Bucureşti, iar argumentele aduse de unii rectori sau decani că au acţionat ca persoane private pe cont propriu e argument pueril. Aceşti oameni aparţin comunităţii academice, legea cere să aibă această calificare academică. Un cadru didactic se poate exprima liber cât nu prejudiciază imaginea instituţiei.

Şi ministrul Educaţiei a cerut comisiilor de etică ale universităţilor să se autosesize. Am făcut-o deja, suntem în curs de analiză. Dacă cei în cauză se dovedesc într-o situaţie neconformă cu codul de etică al Universităţii Bucureşti şi legea educaţiei, vom propune sancţionarea. Or, legea prevede cinci sancţiuni. Sancţiunile vor fi publice, le vom publica pe site-ul universităţii.

Vom verifica cum s-a produs girul, e un formular pe care aceste cadre didactice l-au semnat, să vedem cum a fost implicată facultatea. Eu ştiu că în unele situaţii, chiar decanul a semnat acea hârtie, evident nu s-a gândit la consecinţe. Nu au pus întrebarea: de ce vrei să girezi lucrarea unui deţinut care a furat, a delapidat?

Chestiunea priveşte şi înalţi prelaţi ai Bisericii Ortodoxe, problema e nu numai pe pământ, cât şi în ceruri. Lucrurile nu trebuie lăsate aşa.

Problema e cum a fost aplicată legea. Normal că, cineva care se exprimă ca un analfabet este evident că nu are de-a face cu ştiinţa, cineva care până la încarcerare nu a dat niciun semn de preocupare ştiinţifică, e departe de ea.

Plus condiţiile pe care le ai în penitenciar pentru o activitate ştiinţifică, aici frauda e simplă, i se aduce ceva printat, scrie de mână, prezintă lucrarea de mână şi e trimisă la tipografie. Unde a fost profesorul care a girat? A văzut lucrarea? Nu e vorba de a nega dreptul unei persoane aflate în detenţie dacă are calificarea necesară de a face o lucrare, problema e cine a certificat-o? A verificat cineva manuscrisul?”, a declarat Marian Popescu.

Universitatea Bucureşti: Nu este de acceptat argumentul că acele cadre didactice şi-au dat girul în nume personal

Totodată, într-un comunicat de presă, Universitatea din Bucureşti s-a declarat „surprinsă de amploarea fenomenului cărţilor aşa-zis ştiinţifice, publicate în detenţie, fapt care a permis eliberarea înainte de termen a deţinuţilor”.

Universitatea din Bucureşti a cerut public, încă din luna iulie a anului trecut, abrogarea acestei prevederi legale care, se vede acum, a produs consecinţe care afectează şi mediul academic. Nu este de acceptat argumentul că acele cadre didactice şi-au dat girul în nume personal. Ele şi l-au dat având funcţia didactică universitară cerută de lege.

Universitatea din Bucureşti, prin Comisia de etică, va examina situaţiile în care este implicată prin cadrele sale didactice, pentru a vedea în ce condiţii a fost acordat girul şi dacă este vorba despre lucrări ştiinţifice”, se precizează în comunicatul semnat de rectorul Universităţii din Bucureşti, prof. univ. dr. Mircea Dumitru.

Adrian Curaj: Am încredere că instituțiile de învățământ superior și cercetare vor analiza cu celeritate cazurile

Ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Adrian Curaj, a solicitat marți Consiliului Național al Rectorilor să întreprindă demersurile necesare pentru apărarea integrității academice, în contextul documentului făcut public de Ministerul Justiției, potrivit căruia o serie de profesori universitari și conferențiari au semnat recomandări pentru persoanele aflate în regim de detenție.

Potrivit unui comunicat de presă al MENCȘ, Adrian Curaj a cerut CNR ca, în baza principiilor statuate de lege cu privire la autonomia și responsabilitatea universităților, să solicite instituțiilor de învățământ superior o analiză punctuală a cazurilor.

''Îmi exprim încrederea că instituțiile de învățământ superior și cercetare vor analiza cu celeritate cazurile, la nivelul consiliilor de etică, pentru a decide și a lua măsurile care se impun'', a declarat ministrul Adrian Curaj, potrivit sursei citate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce conține de fapt laptele vândut în Lid, Kaufland și alte supermaketuri din România. Detaliile de pe...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Orașul în care nu ai voie să mori. E interzis prin lege
Newsweek
O nouă creștere de pensie imediat după sărbători. Care vor fi noile venituri ale pensionarilor?
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...