„Am votat împotrivă pentru că eu consider că la ora actuală în România nu se poate adopta o asemenea lege”, a spus Marius Manolache, inițiatorul proiectului.
În opinia acestuia, parlamentarii, membrii Guvernului şi generalii ar trebui să aibă statut special în faţa legii. Să fie cumva favorizaţi. Dar când a votat, s-a opus propriului proiect.
Cu toaste acestea, în propunerea ajunsă la Camera Deputaţilor, Marius Manolache vrea ca procurorilor să le fie interzis să conteste o sentinţă de achitare la Curtea Supremă, acolo unde sunt judecaţi aleşii sau mai marii ţării. Iar dacă din varii motive, de la eroare şi până la rea voinţă, judecătorii pronunţă în primă instanţă o pedeapsă simbolică, cum se plâng procurorii că a primit Liviu Dragnea în dosarul referendumului, Marius Manolache propune ca procurorilor să le fie interzis să ceară o pedeapsă mai mare.
„Nu ştiu dacă l-aţi auzit pe dl. deputat, domnia sa a spus că nu este o încercare de favorizare. Punctul meu de vedere este fundamentat pe lege, iar el conducea şi argumenta la o situaţie favorizantă pentru cei care sunt judecaţi în primă instanţă la ÎCCJ faţă de cei judecaţi în primă instanţă de celelalte instanţe”, a spus șefa curții supreme, Livia Stanciu.
Marius Manolache pare singur împotriva tuturor cu această inițiativă.
„Nu susținem un astfel de proiect. Nu are nicio logică juridică. Orice modificare de legislație trebuie făcută cu consultarea celor care activează în domeniul respectiv”, a spus președintele interimar al PSD, Liviu Dragnea.
Întrebat dacă Marius Manolache s-a consultat cu partidul înainte de a propune proiectul de lege, Liviu Dragnea a răspuns: „Cu mine nu, cu coaliția nu, cu partidul cu atât mai puțin. Cu dl. Manolache nu mai vorbesc pentru că am vorbit și probabil vorbesc degeaba”.
Nici colegii juriști din opoziție nu sunt de acord cu propunerea.
„Este, din punctul nostru de vedere, o reglementare care în niciun caz nu poate să treacă de comisia juridică”, a spus Gabriel Andronache, deputat PNL, membru al comisiei juridice.
Iar juriștii neînregimentați politic nu văd rostul unui astfel de proiect.
„Îl văd inadecvat pentru că nu se pliază pe sistemul judiciar românesc”, spune deputatul Mihai Stoica.
Deputatul Marius Manolache a cerut și înființarea unei secții speciale în cadrul Parchetului General. O secție al cărei atribut să fie investigarea faptelor comise de procurori și judecători, altele decât cele de corupție. Despre inițiativa senatorului a aflat și premierul Victor Ponta, care însă a evitat să-și spună punctul de vedere.
„Am foarte mulți colegi care fiecare dintre ei e major. Nu trebuie să îmi ceară voie să facă ceva”, a spus Victor Ponta.
Victor Ponta este judecat pe fond la Curtea Supremă. Procurorii îl acuză de fals în înscrisuri, complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani.
De asemenea, proiectul prevede înfiinţarea unui secţii speciale în cadrul Parchetului General care să poată ancheta magistraţii care încalcă legea.
Totul, în condițiile în care completul de cinci judecători al Înaltei Curți este locul în care ajung, în ultimă instanţă, toate dosarele de corupţie ale demnitarilor.
(VIDEO. Reporterul Digi24 Andreea Georgescu detaliază prevederile proiectului de lege și enumeră demnitarii care ar putea ajunge în fața completului de cinci judecători ai instanței supreme)
De pildă, luni era primul termen în fața acestei instanțe pentru apelul în care este judecat Liviu Dragnea, președintele interimar al PSD, condamnat în primă instanță la un an închisoare cu suspendare în dosarul „Fraude la referendum”. Procesul a început cu o amânare, următorul termen fiind stabilit peste două luni.
Proiectul de lege este inițiat de deputatul Marius Manolache. Ședința Comisiei juridice urmează să înceapă în cursul după-amiezii.
Modificarea ar putea fi, însă, neconstituțională, spun specialiștii. De altfel, avizul din partea CSM pentru acest proiect de lege a fost negativ.