„Mai e ceva la Codul de procedură penală foarte grav: dacă nu se face denunțul în șase luni de la data comiterii faptei, el nu se mai poate face. Dumnezeule, dar tu poți să afli după un an de zile, după doi ani de zile! Cum adică nu se mai poate ancheta?! Practic, se introduce o prescripție fără să se numească prescripție. În loc să se scoată prescripția! Irlanda nu cunoaște cuvântul prescripție. Sau în alte țări, odată trimis în judecată dosarul, nu mai există prescripție! Sau, pentru infracțiuni grave, cum sunt spălarea de bani, corupția, crimă organizată, nu există prescripție, în mai multe țări europene sau în SUA. Deci, de la săvârșirea faptei! Nu se poate!”, a exclamat indignată Monica Macovei.
„La noi denunțurile în aceste dosare sunt după un an, după doi...Ce contează după câți ani sunt, cât timp ești în termenul de prescripție? Vă dați seama câți scapă, dacă nu poți să faci denunț decât în termen de șase luni? Vă dați seama câți scapă? Aproape toți! Scapă de anchete și de condamnări”, a arătat fostul ministru al justiției.
Ea a explicat că denunțurile sunt importante, pentru că la noi este o corupție, o fraudă, transpartinică. „Și-atunci, dacă prinzi pe unul, e ca în rețeaua de mafie: prinzi pe unul, îți spune mai departe, tu vrei să te duci până sus. Sigur că există și înțelegeri... Dar cu probe! Eu n-o să spun că dvs. ați comis o faptă și punct. O să dau probe care să arate acest lucru. Le e frică de probe? De ce le e frică de probe?” se întreabă Monica Macovei.