Toni Greblă, suspectat de sprijin pentru exporturi ilegale în Rusia. Un general în rezervă și un om de afaceri au fost audiați la DNA

Data publicării:
Toni Grebla la DNA-Mediafax Foto-Octav Ganea

O anchetă fără precedent este în plină desfăşurare. Un judecător al Curţii Constituţionale este bănuit că a sprijinit exporturi ilegale în Federaţia Rusă, în plin embargou impus de Moscova. Procurorii spun că Toni Greblă şi-a ajutat astfel finul, un om de afaceri din Gorj. Ar fi primit la schimb o maşină de 56.000 de euro şi rochii pentru soţie. Simple cadouri de la rude, explică judecătorul.

Nu am făcut niciodată afaceri din 22 decembrie până în prezent. Nu am acțiuni la societăți comerciale. Nu m-am ocupat de activități de comerț”, a spus judecătorul CCR Toni Greblă.

Procurorii anticorupţie au însă altă părere.

„În perioada 2010 - 2015, suspectul Toni Greblă a desfăşurat activităţi comerciale direct şi prin interpuşi şi a exercitat calităţile de asociat, respectiv administrator / director general, în legătură cu o fermă agricolă din județul Gorj şi cu o societate comercială care are ca obiect principal de activitate producţia de energie electrică”, se arată într-un comunicat al DNA.

Iar lista acuzaţiilor continuă. Judecătorul Curţii Constituţionale ar fi pus pe picioare un grup infracţional.

„Împreună cu alte persoane, suspectul Toni Greblă a constituit un grup infracţional organizat cu scopul de a iniţia raporturi comerciale (exporturi de produse agro-alimentare) pe linia România - Federaţia Rusă, cu interpunerea Turciei, pentru eludarea deciziei de instituire de către Rusia a unui embargou unilateral asupra importului de produse agro-alimentare din Uniunea Europeană”, spun procurorii.

Aceștia mai spun că Toni Greblă a avut mai multe întâlniri, atât în ţară cât şi peste graniţe, pentru a pune la punct detaliile exporturilor. Pe lista colaboratorilor săi ar fi omul de afaceri de origine turcă Corecki Sevket şi un alt afacerist din Republica Moldova, Victor Dolghi.

Ei au stabilit clar traseul pe care urma să fie transportate produsele alimentare către Rusia, folosind acte vamale false. În documente nu trebuia să apară deloc România, stat membru al Uniunii Europene, vizat de embargoul impus de Rusia. Planul lor era ca în acte produsele să apară originare din Turcia, nu din România, pentru a evita riscul ca firmele ruseşti să le refuze.

Procurorii DNA arată că Ion Bîrcină, finul lui Toni Greblă, era persoana de încredere a judecătorului CCR. El ar fi fost cel care se ocupa de afacerile ilegale. Dar şi de bunăstarea naşului care-l ajuta să-şi ducă planurile la îndeplinire. Toni Greblă ar fi primit de la finul său un autoturism de lux. Soţia lui spune că nu este mită.

„Da, e adevărat că soţul merge cu o maşină de împrumut. Un BMW X5”, a spus Mihaela Greblă.

Finii judecătorului CCR erau atenţi cu naşii. Domna Greblă a primit de la ei două rochii care au costat 1.200 de lei, iar unul dintre abonamentele de telefonie mobilă ale soţului era plătit de omul de afaceri.

Eu am multe afaceri. Am bani de nu mai ştiu ce să fac cu ei. (Reporter: I-aţi dat şi domnului Greblă din banii dumneavoastră?) Păi ne dăm de la tată la fiu, de la fiu la tată. Nu ştiţi cum e cu naşul? Ne împrumutăm între noi”, spune Ion Bîrcină.

Un alt personaj în dosar este Constantin Bartolomeu Săvoiu. Un om cu multe relaţii. Fost judecător în Franţa, fost general în Armata Română şi membru al masoneriei. A fost văzut în anturajul fostului preşedinte francez Jaques Chirac, dar şi alături de fostul preşedinte Ion Iliescu şi de fostul premier Adrian Năstase. „Generalul”, cum e poreclit Bartolomeu Săvoiu, ar fi fost cel care i-ar fi pus în legătură pe Toni Greblă şi pe Ion Bîrcină cu afacerişti turci, pentru a exporta cereale, produse de minerit şi materiale de construcţii în Rusia şi Republica Moldova.

Se va rezolva foarte curând, îmi faceţi reclamă fără să vă rog. Sunt gorjean, nu suntem nici măcar din acelaşi partid. El e de stânga, eu sunt de dreapta. Nu avem nicio legătură, nici de afaceri, ” a spus el.

Procurorii mai spun că şi în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2012, când Toni Greblă a candidat pentru Senat, s-ar fi produs unele lucruri necurate. Finul judecătorului CCR i-ar fi plătit acestuia 20.000 de afişe electorale, 150.000 de capse, 6 capsatoare şi aproape 3 kilometri de sfoară.

Cine este Toni Greblă

Toni Greblă a intrat în politică imediat după schimbarea de regim din 1989, ca preşedinte al Consiliului Judeţean al Frontului Salvării Naţionale filiala Gorj. După un an a fost numit prefect al judeţului, apoi a avansat rapid. Din postul de consilier al ministrului de Interne a ajuns senator în 2005 şi acolo a rămas până în decembrie 2013, când a fost numit judecător la Curtea Constituţională. Oficial, în cei 25 de ani de când face politică, Toni Greblă a agonisit un teren de 700 de metri pătraţi la Târgu Jiu, o casă de 180 de metri pătraţi si 70.000 de lei. A mai avut un apartament la Bucureşti, dar l-a donat unuia dintre fiii săi.

Cei doi fii ai judecătorului sunt asociaţi într-o firmă cu Mihai Prundianu, unul dintre „băieţii deştepţi” din energie. Unul dintre băieţii lui Greblă este acum viceconsul al României la Paris. Celălalt a fost asociat într-un business cu o femeie de afaceri apropiată unui irakian condamnat în România pentru legături cu organizaţia teroristă Al Qaida.

Cât despre afacerile judecătorului, Toni Greblă pare să controleze o fermă de struţi în Gorj, care oficial aparţine soacrei lui.

Proprietatea, care se întinde pe 5,8 hectare, cu o casă şi un lac şi care poartă numele Ferma de prieteni, a fost vizitată, astăzi, de procurorii DNA care îl cercetează pe Toni Greblă.

Absolvent al Facultăţii de Drept din Craiova, Toni Greblă a fost, în perioada comunistă, consilier juridic şi avocat. 

Actualizare 15.05. Deputatul Iulian Iancu a ieșit de la audieri. El a declarat că nu a fost chemat în dosarul lui Toni Greblă, așa cum invocau unele surse.

Numele meu s-a dovedit că a fost invocat telefonic în contextul organizării deplasărilor cu autobuzele în campania din 2012. Eu nu m-am ocupat de acest lucru, dar am adus toată contribuția cât mi-a fost mie cu putință să știu despre transporturi”, a declarat Iulian Iancu.


Actualizare 13.40. Generalul în rezervă Bartolomeu Constantin Săvoiu a plecat de la sediul DNA, după mai bine de trei ore de audieri.

„N-am nicio legătură. Eu sunt gorjean, nu suntem din același partid politic, eu sunt de dreapta, el e de stânga. Nu avem nicio legătură, nici de afaceri, nici de nimic. Îl cunosc pe domnul Greblă (din 1990 – n.red.)”, a susținut Bartolomeu Constantin Săvoiu, adăugând că nu îl cunoaște pe finul judecătorului CCR, Ion Bîrcină.

Întrebat de ce a fost chemat la DNA, generalul în rezervă a răspuns: „Pentru că îl cunosc”.

Potrivit unor surse judiciare, el este acuzat că a aderat la un grup infracțional organizat care avea ca scop exportul de alimente în Federația Rusă, încălcându-se astfel embargoul impus de Uniunea Europeană.



Actualizare 13.05. Iulian Iancu a venit la DNA, cu o oră mai devreme, așa cum el a precizat. Deputatul a spus că a fost citat în calitate de suspect. El a declarat că nu are legături cu dosarul lui Toni Greblă.

Am văzut că pe TV apare că aș fi asociat în cazul Greblă. Nu este nimic din astea, am fost invitat să dau explicații legat de transportul membrilor de partid, în 2012, la lansarea candidaților. Acolo sunt semne de întrebare, e vorba doar de Bacău”, a spus deputatul PSD.

Nu știu nimic de cazul respectiv, nu am nicio tangență, nu cunosc de ce e chemat domnul Greblă, eu sunt invitat pentru transportul membrilor de partid la lansarea de pe stadionul 23 August (Arena Națională – n.red.)”, a mai spus Iulian Iancu.

Întrebat cine i-a finanțat campania din 2012, el a răspuns: „Campania tuturor membrilor de la Bacău a fost prin cotizația membrilor de partid”.



Actualizare 12.40. Ion Bîrcină a plecat de la sediul Direcției Naționale Anticorupţie.

Nu. Nici din Rusia, nici din Turcia, nici de nicăieri. Niciun gram. Am luat șapte conserve și m-au chemat aici”, a spus Ion Bîrcină, la ieșirea din sediul DNA, negând acuzațiile procurorilor de încălcarea embargoului impus Rusiei de către Uniunea Europeană.

Întrebat despre afacerile sale, dacă sunt afaceri ilegale, el a răspuns: „Dacă le-am făcut ilegale, credeți că nu le găsesc ăștia? Trebuie să le găsesc eu? Să se ducă să le caute.”

Despre Toni Greblă, finul său a spus „să știți că este” un om cinstit.

Nu a intervenit pentru nimeni, niciodată, a muncit toată viața și acuma-i tăvălit. Din alte interese, nu mă interesează pe mine de ce. N-am eu funcții d-astea. Nu avem nicio afacere. E nașul meu și atât. (Reporter: Vă ajută în afaceri?) Cu ce să mă ajute, domnișoară, că nu se pricepe! Nu se pricepe la afaceri! Nu dă niciun telefon pentru nimeni”, a mai spus el.

Despre afirmațiile făcute la intrarea în sediul DNA, cum că „am bani de n-am ce să fac cu ei”, Ion Bârchină a răspuns: „N-am afaceri eu. Trimit țigăncile la furat, la ghicit, la produs. Vreți altceva? Domnișoară... păi da! Noi suntem proxeneți, de ce ne întreabă pe noi de Curtea Constituțională? Suntem din ăștia... ne ducem, furăm, facem alte măgării. N-am niciun ginere proxenet. Astea-s povești de presă”.


Actualizare 11.55. Deputatul Lucian Șova a venit la DNA.

Actualizare 11.30. Ancheta care a pornit de la judecătorul Toni Greblă ia amploare. Doi deputați de Bacău sunt vizați de anchetă, pe lângă omul de afaceri Ion Bîrcină și generalul în rezervă Bartolomeu Constantin Săvoiu. Este vorba despre parlamentarii Iulian Iancu și Lucian Șova.

Iulian Iancu (stânga) și Lucian Șova (dreapta)

Iulian Iancu este președintele Comisiei pentru Industrii și servicii din Parlament, în timp ce Lucian Șova a fost membru în această comisie până în luna februarie a anului trecut.

Actualizare 11.05. Ion Bîrcină, suspectat de cumpărare de influență, a fost adus la sediul Direcției Naționale Anticorupție.

N-am dat mită niciodată în viața mea. Am fost doar băiat deștept. Am bani de n-am ce să fac cu ei”, a spus el la intrarea în sediul DNA. 

Întrebat dacă i-a dat bani lui Toni Greblă, Bîrcină a răspuns: „Păi ne dăm de la tată la fiu, de la fiu la tată. Nu ştiţi cum e cu naşul? Dumneata nu ştii cu naşul, aşa, cum e? Ne împrumutăm între noi”.

Citiți și: Cine este Ion Bîrcină, suspectat de cumpărare de influență de la Toni Greblă

Actualizare 11.00. Toni Greblă este suspectat de sprijin pentru exporturi ilegale, se arată în referatul procurorilor. Judecătorul Curții Constituționale ar fi intermediat exporturi de alimente în Rusia. Alături de generalul Bartolomeu Constantin Săvoiu, Toni Greblă ar fi inițiat un grup infracțional care exporta către Federația Rusă produse agroalimentare din România cu încălcarea embargoului impus de Uniunea Europeană.

Comunicatul Direcției Naționale Anticorupţie:

„GREBLĂ TONI, senator în Parlamentul României (până la data de 18.12.2013, când şi-a început mandatul de judecător la Curtea Constituţională) şi ulterior judecător la Curtea Constituţională, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:

- trafic de influenţă, în formă continuată 
- două infracţiuni de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine şi pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite,
- constituirea unui grup infracţional organizat (în forma constituirii şi în vederea pregătirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate)

În ordonanţa de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2010 – 2015, suspectul Toni Greblă, aflat în exercitarea funcţiei de senator în Parlamentul României (până la data de 18.12.2013, când şi-a început mandatul de judecător la Curtea Constituţională) şi ulterior judecător la Curtea Constituţională, a pretins şi primit de la administratorul mai multor societăţi comerciale, cu titlu de foloase necuvenite, următoarele:
- în perioada 2010 – 2015, folosinţa gratuită, întreținerea şi asigurarea pentru un autoturism marca BMW Serie 5, (înmatriculat succesiv pe mai multe firme controlate de omul de afaceri), în echivalent de 56.070 euro;
- în perioada 2010 – 2015, folosinţa gratuită a unui post telefonic, înregistrat pe una din firmele omului de afaceri 
- în 02.11.2011, suma de 1.200 lei (echivalentul unor obiecte vestimentare); 
- în octombrie 2012, materiale electorale aferente campaniei electorale privind alegerile parlamentare, pentru lipirea a 20.000 de afişe 

Foloasele necuvenite au fost primite în schimbul promisiunii de a interveni şi determina diferiţi funcţionari publici să îndeplinească şi să urgenteze îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuţiile acestora de serviciu, în folosul firmelor controlate de omul de afaceri, cu interese în domenii de activitate diversă (energie, transport, fier vechi ş.a.).

În perioada 2010 – 2015, suspectul Toni Greblă, aflat în exercitarea funcţiei de senator în Parlamentul României (până la data de 18.12.2013, când şi-a început mandatul de judecător la Curtea Constituţională) şi ulterior judecător la Curtea Constituţională, a exercitat în fapt activităţi specifice calităţilor de asociat (perceperea de dividende), administrator (reprezentarea societăţii) şi director general (activităţi comerciale), disimulate prin interpuşi, încălcând dispoziţiile de incompatibilitate (privind incompatibilităţile judecătorului de la Curtea Constituţională şi ale senatorului).

A rezultat că, în mod neîntrerupt, suspectul TONI GREBLĂ a desfăşurat activităţi comerciale direct şi prin interpuşi şi a exercitat calităţile de asociat, respectiv administrator / director general, în legătură cu o fermă agricolă situată în județul Gorj şi cu o societate comercială, având ca obiect principal de activitate producţia de energie electrică.

Împreună cu alte persoane, suspectul Toni Greblă a constituit un grup infracţional organizat cu scopul de a iniţia raporturi comerciale (export produse agro-alimentare) pe linia România – Federaţia Rusă, cu interpunerea Turciei, pentru eludarea deciziei de instituire de către Rusia a unui embargou unilateral asupra importului de produse agro-alimentare din Uniunea Europeană.

În acest sens, membrii grupului s-au întâlnit de mai multe ori, atât în ţară, cât şi în afara ţării, acţionând coordonat pentru îndeplinirea scopului pentru care s-au constituit.

În perioada 2014 – 2015, aceştia au efectuat acte pregătitoare în vederea săvârşirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate, prev. de art.273 din Legea nr.86/2006 – Codul Vamal.”



Actualizare 10.25. Generalul de armată în rezervă Bartolomeu Constantin Săvoiu a fost adus la sediul DNA pentru a fi audiat. Potrivit unor surse judiciare, urmează să i se aducă la cunoștință calitatea de suspect în același dosar în care a fost pus sub învinuire și judecătorul Curții Constituționale Toni Greblă.

Generalul de armată ar fi avut o implicare în dosarul în care omul de afaceri Ion Bîrcină este suspectat de cumpărare de influență. Fiica acestuia a fost cununată la prima căsătorie de judecătorul CCR.

Toni Greblă: Nu am făcut niciodată afaceri din 22 decembrie până în prezent. Nu am acțiuni la societăți comerciale. Nu m-am ocupat de activități de comerț.

Reporter: Vă daţi demisia?

Toni Greblă: Ceea ce se susține nu are nicio legătură cu activitatea la Curtea Constituțională.

Reporter: V-au stricat imaginea?

Toni Greblă: O, sigur, că mă periclitează. De aia mă și deranjează foarte mult.

Reporter: Se va cere aviz pentru arestare?

Toni Greblă: Nu, nu e cazul.



Actualizare 9.35: Fostul senator și actual judecător la CCR Toni Greblă a plecat de la DNA. El a spus că omul de afaceri de la care procurorii spun că ar fi primit foloase necuvenite este finul lui.

„Mi-au fost aduse la cunoștință niște activități pe care le-ar fi desfășurat cunoștințe de-ale mele sau rude. Nu pot să vă spun foarte multe din dosar, dar vreau să vă spun două lucruri. Eu nu am luat niciodată bani pentru activitățile pe care le-am desfășurat. Oricum, prezența mea astăzi la DNA nu are legătură cu activitatea la Curtea Constituțională. Sunt lucruri vechi pe care nu pot să vi le dezvălui acum”, a spus Toni Greblă.

Legat de foloasele pe care le-ar fi primit, el a spus: „De la rude. Folosesc... și eu îi mai dau câte o mașină. (Reporter: Vă e rudă?) Este finul meu” și a adăugat că nu a intervenit pentru a-l ajuta în afaceri.

Despre faptul că ar deține o fermă ilegală de struți, el a răspuns: „Nu este o fermă de struți, este o gospodărie țărănească în care sunt și vreo șapte struți. Nu încasez niciun ban. La șapte struți costă mai mult întreținerea”.

„Nu am făcut niciodată afaceri din 22 decembrie până în prezent”, a ținut să precizeze fostul senator.

În ceea ce privește o demisie a sa de la Curtea Constituțională, Toni Greblă a spus: „Ceea ce se suține nu are nicio legătură cu activitatea la Curtea Constituțională”, adăugând că a fost adus la DNA de la apartamentul unde locuiește.


Judecătorul CCR Toni Greblă a fost adus la DNA pentru a fi pus sub acuzare într-un dosar de trafic de influență, potrivit unor surse judiciare.

Urmează să i se aducă la cunoștință acuzațiile de corupție, formulate de procurori pentru fapte ce ar fi fost săvârșite în calitatea de senator, pe care a avut-o înainte de a deveni judecător la Curtea Constituțională, dar și în perioada în care a ocupat această funcție la CCR.

Procurorii susțin că Toni Greblă ar fi cerut de la un om de afaceri foloase necuvenite. Astfel, fostul senator ar fi cerut servicii de întreținere și asigurare a unui autoturism de lux, folosirea gratuită a unui telefon mobil sau alte bunuri, sume mici de bani, contravaloarea unor rochii pentru soția sa.

Judecătorul Curții i-ar fi promis respectivului om de afaceri că poate interveni la o serie de funcționari publici astfel încât aceștia să urgenteze o serie de acte în domeniile energie, transport și fier vechi.

Sursele judiciare spun că Toni Greblă ar fi continuat să facă trafic de influență în folosul respectivului de om de afaceri inclusiv după ce a fost numit judecător la Curtea Constituțională a României, din partea Senatului, adică începând cu luna decembrie 2013. Așadar, perioada în care Toni Greblă este acuzat de trafic de influență este 2010-2015.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Atunci când Marele Viscol a îngropat România: „Am încercat să ieșim, dar nu...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Gwen Stefani, dezvăluiri despre cele mai dificile momente din viața ei: „Cum te aduni? A părut o a doua șansă...
Film Now
Reuniune surpriză în Beverly Hills. Cameron Diaz și Demi Moore, împreună la 21 de ani de la premiera...
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Nu au existat bani pentru plata pensiei în decembrie. La ce artificiu a recurs guvernul? DOCUMENT
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
de craiova pitesti
VIDEO Lucrările la tronsonul 1 al Drumului Expres Craiova – Piteşti, aproape de final. Cum arată și când se...
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Matthew McConaughey, adevărul din spatele renunțării la comedii. Nici măcar o ofertă de 14,5 milioane $ nu...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...