Reporter: „Cum apreciaţi această măsură?”
Ioan Neculaie: „Oricum, cum e, aia e.”
Reporter: „Baza aceea sportivă, ce valoare are ea?”
Ioan Neculaie: „Imensă.”
Reporter: „A fost evaluată la 36 de milioane de lei?
Ioan Neculaie: „De lei, da.”
Reporter: „Nu este supraevaluată, cum se zice?”
Ioan Neculaie: „Nu, e subevaluată, subevaluată.”
Reporter: „Aţi retras bani neautorizat din conturile FC Braşov?”
Ioan Neculaie: „Doamne fereşte! Păi am dat în fiecare an câte un milion jumate la FC Braşov, din banii mei personali.”
Reporter: „Cele două terenuri au fost evaluate la preţuri de 20 de ori mai mari decât aţi cumpărat dumneavoastră.”
Ioan Neculaie: „Spuneau procurorii, dar hârtiile spun altceva.”
FOTO: Agerpres
Cei trei avocaţi ai omului de afaceri nu au contestat această măsură. Nici Parchetul nu a făcut-o, pentru că procurorul de instanţă nu a fost prezent în sală, la pronunţare, care a intervenit în jurul orei 4:00.
Ambele părţi au însă încă termen pentru eventuale contestaţii.
Milionarul este acuzat că şi-a întărit imperiul cu bani din fraude. Neculaie are afaceri în fotbal, construcţii şi turism.
Procurorii îl acuză pe Ioan Niculaie că a creat un circuit financiar fraudulos, ca să obţină ilegal rambursări de TVA de la stat. A implicat trei dintre firmele sale: două de construcţii şi cea prin care deţine clubul de fotbal FC Braşov.
Totul a început de la o bază sportivă, care a fost supraevaluată şi vândută de societatea ICIM societăţii Fotbal Club Braşov, la începutul lui 2014, cu peste 36 de milioane de lei. În acest fel, Fotbal Club Braşov a putut să înregistreze fraudulos taxă pe valoare adăugată de aproape şapte milioane de lei şi să ceară statului rambursarea acesteia.
Anchetatorii spun că Ioan Neculaie ar fi pus la calea această schemă încă din 2014 şi că ar fi fost ajutat de un fost şef din Garda Financiară Braşov.
Profil de milionar
Ioan Neculaie este primul milionar al Braşovului după Revoluţie. Averea omului de afaceri este estimată la 30 de milioane de euro.
În decembrie '89, Ioan Neculaie era subinginer la Sere Codlea. În primele luni ale anului 1990 acesta și-a vândut apartamentul din Codlea, și-a cumpărat o mică fermă, apoi a înființat o firmă de construcții. După zece ani era deja patronul unui grup industrial puternic, cu afaceri în construcții, producție de mobilă, turism și fotbal.
Pasiunea pentru fotbal l-a determinat în 1999 să preia clubul de fotbal FC Braşov. Atunci averea lui era estimată la peste 300 de milioane de euro. În 2004, a ajuns să controleze uzina ROMAN S.A., pentru care se judecă şi acum cu un grup de investitori locali.
Ioan Neculaie are o condamnare în primă instanţă la patru ani de închisoare cu suspendare pentru că a construit o sală de conferinţe pe un teren care nu îi aparţinea. Procesul este încă în desfăşurare.
Omul de afaceri a candidat şi pentru o funcţie de senator în 2008, dar nu a prins un loc în Parlament.
În 2002, revista Capital îl plasa pe Ioan Neculaie pe locul trei în Top 300 milionari din România, cu o avere cifrată la aproape 500 de milioane de euro. De atunci, însă, banii s-au împuţinat, astfel că anul trecut, în acelaşi top, omul de afaceri era pe locul 164 cu o avere estimată la 30 de milioane de euro.
Chiar şi aşa Neculaie are, printre altele, o casă în Statele Unite, un domeniu în Braşov, o casă în Codlea, peste 10 maşini de lux, dar şi un elicopter.
Milionarul braşovean, care de multe ori a ţinut prima pagină a ziarelor de scandal, este necăsătorit şi are un fiu.