La ultimul termen de judecată, procurorii au cerut ca Liviu Dragnea să fie condamnat, iar pedeapsa să fie închisoare între trei şi cinci ani.
Probele au confirmat că la secţiile de votare au fost introduse un număr suplimentar de buletine de vot. Activitatea membrilor s-a derulat până la închiderea urnelor. Atitudinea prestată arată complicitatea morală a membrilor din secţiile de votare. (...) Inculpaţii încearcă să se exonereze de răspundere. E exclus că aceste fapte s-ar fi putut întâmpla fără accesul la urne.
sursă: Concluziile procurorilor
Apărarea a încercat să demonteze, pe rând, argumentele procurorilor.
Vi se cere să-l condamnaţi pe inculpat cu executare. Vi se cere o pedeapsă privativă de libertate pentru că inculpatul a oferit spectacole cu zâne şi clovni. Dacă ăsta e un motiv, înseamnă că nu înţelegem mai nimic din democraţie. Inculpatul în niciun moment nu a tratat alegătorii ca pe nişte simple obiecte. Vă rugăm să sancţionaţi acest limbaj şi să aveţi în vedere ce s-a stabilit cu certitudine. Inculpatul a urmărit să atragă cât mai mulţi oameni la vot prin mijloace legale.
sursă: Pledoaria avocatului lui L. Dragnea
Liviu Dragnea a cerut ca acuzaţiile să-i fie retrase şi să fie achitat.
Reporter: „Caracterizarea DNA, cum că aţi scos oamenii din case cu clowni şi zâne va deranjat, aţi cerut să fie eliminată de la dosar. De ce?”
Liviu Dragnea, preşedintele PSD: „M-a deranjat pentru că 20 de ani din viaţa mea în serviciul public mă împing să nu fiu de acord cu asemenea caracterizare. Categoric nu! Vreau să se facă dreptate până la urmă. ”
Liviu Dragnea este acuzat că împreună cu 74 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare a complotat pentru trucarea rezultatului de la referendumul din 2012. A ordonat liderilor PSD din ţară să scoată cât mai mulţi oameni la vot şi să îi pună să voteze pentru demiterea lui Traian Băsescu din funcţia de preşedinte, spun procurorii. Tot el ar fi pus la punct un sistem național prin care să ştie de câte voturi mai este nevoie pentru a-l debarca de la Cotroceni pe şeful statului. Procesul a început în toamna lui 2013, după o anchetă care a durat mai puţin de un an. Magistraţii au audiat sute de martori, mulţi dintre ei aduşi la Bucureşti cu autocarele din Olt, Teleorman, Vrancea şi Gorj. Şi Liviu Dragnea şi-a chemat apropiaţii ca să îi susţină nevinovăţia: primarul Sectorului 3, dar şi mai mulţi colegi din Guvern, inclusiv fostul premier Victor Ponta.
Imediat după decizia primei instanţe, Liviu Dragnea şi-a anunţat demisia din toate funcţiile deţinute, atât în PSD, cât şi în Guvern.
Liviu Dragnea, preşedinte PSD: „Mă consider nevinovat. Cu toate astea am luat act de decizia instanţei de azi. I-am prezentat primului ministru demisia din funcţia de ministru.”
Ulterior, a revenit la conducerea partidului.
Magistraţii de la Curtea Supremă au decis, în urmă cu un an, să-l condamne pe Liviu Dragnea pentru că a cerut să se organizeze o tombolă prin care alegătorii să fie încurajaţi să iasă la vot. Informaţia apare în motivarea deciziei din primă instanţă. Tot o infracţiune a fost considerată şi încercarea liderului PSD de a aduna datele persoanelor care nu s-au prezentat la urne.