Dan Voiculescu, de la zâmbet la sechestru. Filmul zilei

Data publicării:
voiculescu captura2

Procesul în care Dan Voiculescu este acuzat de spălare de bani s-a reluat la Curtea de Apel Bucureşti cu un nou complet de judecată. În mai puţin de o oră, au fost respinse opt excepţii şi cereri invocate de avocaţii preşedintelui fondator al Partidului Conservator şi ai celorlalţi inculpaţi. Apoi în decursul unei alte ore, Dan Voiculescu a aflat că s-a ales cu un sechestru extins pe averea lui şi a fiicelor sale. Următorul termen a fost stabilit pentru 7 iulie.

Zâmbind, la ora 9 dimineaţa, Dan Voiculescu ajunge la Curtea de Apel Bucureşti și are timp de întrebările jurnaliştilor.

- Aveţi încredere în noul complet?

- Am incredere in justiție. Nu am emoţii şi nu se apropie de final. Ce spune Kovesi cu decembrie 2014 este incorect. În decembrie, de fapt în noiembrie 2014, într-adevăr e o prescripţie, dar de fapt e o prescripţie că pleacă Băsescu.

Dimineața continuă cu un jurnalist aspru corectat.

- Auzi băi, cine eşti cu 60 de milioane? Ia vino încoace un pic. Tu ai afirmat, nu? Nu vrei să o iei tu? Dă-mi mie 150.000 de dolari mâine în cont, că eu lucrez numai prin bancă şi ia-o tu, băi.

- Eu nu sunt oligarh, să iau proprietăţile statului...

- Păi la 60 milioane cu 150.000... ai văzut că și judecătorul... Păi ce, oligarhii iau proprietățile statului?! Ce pregătire ai?

- Jurnalist.

- Jurnalist.

- Da.

-Oligarhii iau proprietățile statului?! Mai gândește-te un pic, măi!”

Vestea amânării pentru ora 12.30 a procesului îl destinde iar pe omul de afaceri. Invită asistenta şi avocaţii la o cafea.

Abia la ora 14 şi 45 de minute, Dan Voiculescu, în sala de judecată, îşi vede respinse toate cele patru excepţii invocate. Aceeaşi soartă o are şi cererea de înlocuire a preşedintelui de complet, judecătoarea Camelia Bogdan.

Dar ziua nu se încheie aici. Completul de judecată hotărăşte extinderea sechestrului pe averea lui Dan Voiculescu şi a fiicelor acestuia. Lovitură după lovitură şi un respiro previzibil: niciunul dintre cei 13 inculpaţi nu vor să dea noi declaraţii decât la un termen următor.

Sper încă într-o imparţialitate a instaţei şi ea se va vedea cu siguranţă”, a declarat Gheorghiță Mateuț, avocatul lui Dan Voiculescu.

Judecătorii acordaseră un nou termen - 7 iulie.

Sechestru pe avere

În prima şedinţă de judecată, noul complet a decis să extindă sechestrul pus de magistraţii Tribunalului Bucureşti pe averea lui Dan Voiculescu. Magistraţii au cerut grefierei să transmită Administraţiilor financiare competente că 3,6 hectare de teren deţinute de Dan Voiculescu pe malul lacului Herăstrău şi baza de agrement Băneasa vor fi puse sub sechestru. Aceeaşi măsură va fi impusă şi în cazul a peste cinci mii de acţiuni la Grivco şi alte aproape zece milioane de acţiuni de la Compania de cercetări aplicative şi investiţii SA, donate de Dan Voiculescu fiicei sale, Corina.

Măsuri asiguratorii vor fi luate şi în cazul fostului ministru Sorin Pantiş, pe suma de 850.000 de euro, precum şi pe casa din Otopeni deţinută de Gheorghe Mencinicopschi, fostul director al Institutului de Cercetări Alimentare.

Cine se ocupă acum de dosarul ICA

La începutul zilei, Dan Voiculescu o lăuda pe noua preşedintă a completului de judecată din dosarul ICA. Spunea că i-a citit lucrările ştiinţifice şi că magistratul are recomandări bune.

Vă e teamă de noul complet?”, a fost întrebat Dan Voiculescu. „Nu, din contra”, a răspuns el. Apoi a explicat: „M-am uitat pe CV-ul dnei judecator Camelia Bogdan și am văzut că e documentată, preocupată de studiu, are foarte multe comunicări, lucrări și e specializată în spălarea banilor. (...) Am mare încredere că fiind specializată în spălarea banilor, va fi în măsură să vadă cum mi-am spălat eu banii cu propriii bani”, a spus Dan Voiculescu.

Camelia Bogdan a devenit, anul trecut, expert al unei organizaţii de drept din Praga, la recomandarea Ambasadei Statelor Unite din Bucureşti. Este doctorand la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti şi masterand în ştiinţe penale. Conform CV-ului său, a publicat 97 de lucrări ştiinţifice şi a luat trei premii, printre care „Curaj în exercitarea justiţiei".

Camelia Bogdan este şi membru al Societăţii Române de Criminologie şi Criminalistică.

Istoria dosarului ICA. Ping-pong între instanțe

În 2004, privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare ajungea în atenţia Corpul de Control al ministrului Agriculturii, care a sesizat primele nereguli, însă procurorii au clasat dosarul după câteva luni.

Ancheta este redeschisă patru ani mai târziu de procurorii DNA, care încep urmărirea penală în cazul a 27 persoane, printre care şi Dan Voiculescu. Anchetatorii spun că terenurile şi clădirile ar fi fost cumpărate de Dan Voiculescu cu un preţ de 75 de ori mai mic decât cel real, iar prejudiciul adus statului ar fi depăşit 60 de milioane de euro.

După două luni de urmărire penală, procurorii trimit dosarul la Tribunalul Bucureşti. Este transferat însă la Curtea de Supremă, după doar două termene, pentru că Dan Voiculescu este ales senator. Dosarul este tergiversat timp de trei ani, în care a avut 36 de termene. Chiar înainte de pronunţarea deciziei, Dan Voiculescu îşi dă demisia din Parlament, iar dosarul se întoarce la Tribunalul Bucureşti.

Noul complet apucă să judece doar trei termene pentru că omul de afaceri câştigă un nou mandat de senator şi dosarul ajunge iar la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Ping-pongul între instanţe continuă şi, după două luni, dosarul revine la Tribunal, ca urmare a demisiei lui Dan Voiculescu din Senat.

În septembrie 2013, la cinci ani de la redeschiderea dosarului, Dan Voiculescu este condamnat, pe fond, la cinci ani de închisoare.

Dosarul ICA, amânat de 67 de ori

Atât procurorii cât şi inculpaţii au contestat decizia primei instanţe. Aşa a ajuns cazul la Curtea de Apel Bucureşti, a cărei decizie va fi definitivă.

„Nu există paguba asta. Nu există! Mai mult, institutul avea, ca orice alt institut, nişte datorii la stat. (...) Orice institut, dacă va duceţi şi vă uitaţi, are datorii la stat. Ei, cel care l-a cumpărat le-a platit şi pe alea”, a declarat Gheorghe Mencinicopschi, fost director al ICA.

Cel care a plătit datoriile ICA este Dan Voiculescu. Împreună, Gheorghe Mencinicopschi şi Dan Voiculescu s-au regăsit ideologic, după Revoluţie, în Partidul Umanist, iar financiar, în firma BIOPROD.

(Gheorghe Mencinicopschi)

BIOPROD este asocierea dintre offshore-ul cipriot Crescent, al lui Dan Voiculescu, şi Institutul de Chimie Alimentară.

Celelalte acţiuni adăugate dosarului ICA vor fi preţul scăzut al preluării averii imobile, construirea sediului GRIVCO şi preluarea restului patrimoniului prin privatizare.

În 1995, SRI prezenta o notă Guvernului Văcăroiu, din care reiese că demersurile de la ICA aduc atingere siguranţei naţionale.

În 2008, dosarul ICA intră în instanţă.

„Nu există nicio probă, nici directă, nici indirectă, de niciun fel în ce mă priveote. Ca atare aștept să se termine pentru că din tot dosarul, repet, nici măcar un indiciu nu se referă la mine. Există un singur indiciu, care e penibil. Și anume, procurorul spune că i-am influențat telepatic. Probabil că acest dosar va primi numele de Dosarul telepatia”, spunea Dan Voiculescu.

Declaraţia aceasta este din 2013 şi sentinţa drastică: cinci ani închisoare pentru Dan Voiculescu. Până atunci, peste 40 de termene la instanţe diferite, șase ani de tergiversare a judecării pe fond prin invocarea imunităţii şi demisii repetate ca parlamentar.

Un ultim episod din această cursă cu obstacole în căutarea adevărului a avut loc în 2014. Chiar în ziua în care trebuia să dea o soluţie, judecătorul Stan Mustaţă este ridicat de procurorii DNA şi acuzat de luare de mită. Cel de-al doilea judecător al completului Curţii de Apel se pensionează - Florica Duţă.

„Dosarele mele nu se vor prescrie pentru că eu nu vreau. Dosarele mele trebuie judecate pentru că vreau să hotărască judecătorii dacă sunt sau nu vinovat. Nu vreau prescripție. Nici acum, nici în 2023. Procesul început în decembrie 2008 mai are un termen anul acesta, peste o săptămână”, a declarat Dan Voiculescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce consumi când mănânci pufuleți. Nimeni nu s-ar fi gândit la asta! Dragoș Pătraru: ”Ei conțin, de fapt...
Digi FM
Văduva lui Silviu Prigoană, primele declarații legate de copiii Adrianei Bahmuțeanu: Sunt foarte afectați. Nu...
Pro FM
Imagini rare cu fetița de 9 ani a Christinei Aguilera. Artista a postat poze cu cei doi copii ai ei, iar fiul...
Film Now
Paul Mescal, despre „Gladiator II”, abia lansat în cinematografe: „Simt presiunea că acest film trebuie să...
Adevarul
Rușii au anunțat că au lovit un tanc britanic Challenger 2 folosit de ucraineni în zona Kursk
Newsweek
Ministrul Muncii anunță creștere de pensie spectaculoasă pentru unii pensionari. La ce să fie atenți
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
medic studiaza analizele
Telemedicină cu scandal. Șase aparate de radiologie de ultimă generație zac nefolosite în spitalele din...
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
TRAILER. Cameron Diaz e neînfricată în „Back in Action”. Actrița, din nou într-un film, după o pauză de mai...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului